Fingrid Oyj:n suunnitteleman Inkoon ja Karjaan välisen 110 kV voimajohtohankkeen kaksi pylväspaikkaa sijaitsevat Karjaalla Lepinjärven koillisrannalla Etterkilen-Hindersin ja Östergårdin muinaisjäännösalueilla. Koekaivausten tarkoituksena oli selvittää muinaisjäännösten luonnetta ja säilymisastetta pylväspaikoilla ja niiden läheisyydessä sekä osoittaa Fingrid Oyj:lle otollisimmat pylväspaikat muinaisjäännösten säilymisen takaamiseksi.
Etterkilen-Hindersin muinaisjäännösryhmä käsittää kahdella peltosaarekkeella sijaitsevat rautakautiset kalmistot sekä niiden välissä ja ympärillä sijaitsevan alunperin rautakautiseksi oletetun asuinpaikkavyöhykkeen. Suunniteltu voimalinja tulee kulkemaan entisen linjan kohdalla ja osin sen eteläpuolella olevalla peltorinteellä. Alueelle kaivettiin 26 koekuoppaa, joiden perusteella saatiin selville, että pronssi- ja rautakautinen asuinpaikka on tuhoutunut peltorinteen yläosassa, mutta rinteen alaosassa se on erittäin hyvin säilynyt. Muutamassa koekuopista tavattiin jopa lähes 60 cm:n paksuinen kulttuurikerros, josta löytyi pronssi- ja rautakautista keramiikkaa. Fingrid Oyj:n kanssa tehtiin yhteistyötä jo maastossa ja asuinpaikan säilyneiden osien rajat paikannettiin yhtiön mittausryhmän kanssa gps-laitteella voimalinjan suunnittelun helpottamiseksi.
Östergårdin laaja-alainen muinaisjäännösryhmä käsittää nykyisillä pelloilla sijaitsevan pronssi- ja rautakautisen asuinpaikkavyöhykkeen sekä läheisillä peltosaarekkeilla havaittuja merkkejä rautakautisista polttokalmistoista. Suunniteltu voimalinja tulee kulkemaan entisen linjan kohdalla alueen lounaisimmalla peltosaarekkeella sekä sen pohjoisreunalla. Alustavan suunnitelman mukaan uusi pylväs pystytettäisiin peltosaarekkeen pohjoisreunalle. Peltosaarekkeen ympäristöä tutkittiin koekuopin ja saarekkeelle, suunnitellulle uudelle pylväspaikalle, laadittiin koeoja. Koekuoppien perusteella peltorinteessä, saarekkeen luoteis-, länsi- ja lounaispuolella, asuinpaikka on tuhoutunut peltoviljelyn vaikutuksesta. Sen sijaan saarekkeen itäpuolella olevalta pellolta saatiin viitteitä peltokerroksen alapuolella säilyneistä rautakautisista rakenteista. Koekuopista paljastui mm. osa liesikiveystä sekä todennäköisesti rautakautiseen rakennukseen liittyvä rakenne. Peltosaarekkeelle suunnitellulle pylväspaikalle laaditussa koeojassa havaittiin voimakkaita viitteitä pellolta kasattujen kivien alla säilyneestä, löytöaineistonsa perusteella rautakautisesta polttokalmistosta. Koekaivauksen tuloksena uuden pylvään pystyttäminen peltosaarekkeelle polttokalmiston alueella ei tule kyseeseen vaan Fingrid Oyj:n tulee suunnitella voimalinjan siirtämistä muinaisjäännöksen tuhoutuneelle osalle, saarekkeen länsipuolen pellolle. Fingrid Oyj:n mittausryhmä paikansi muinaisjäännösrajauksen jo kenttätyövaiheessa voimalinjan jatkosuunnittelun helpottamiseksi. |