VESILAHTI
Laukon kartanon muinaisjäännökset

26.5747 ha

Alue muodostuu samassa maisemakokonaisuudessa sijaitsevista rautakauden kalmistoista ja sekä rautakauden että historiallisen ajan asuinpaikoista. Alueella on asutusjatkumo rautakaudelta historialliselle ajalle.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Laukko; Laukko Engelska haka; Laukon kartano; Laukon puisto; Pajalahdenranta ja Riihimäki; Pohdonsaari;
Namn: Laukon kartano
Typ: boplatser  herrgårdar;
Datering: historisk;medeltida;

Keskiaikainen kartanonpaikka, jossa on ollut kivilinna ja kartanokappeli. Kivilinnan kivikellari on yhä nykyisen kartanon pihassa. Historiallisen kartanon tonttimaa on nykyisin puutarha-aluetta. Kohde on laajan Laukon muinaisjäännöskohteen sisällä, ja sijaitsee osittain samalla alueella rautakautisen polttokalmiston kanssa. Osa alueen kerrostumista on tuhoutunut piha-alueiden tasauksen yhteydessä.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Sisämaassa harvinaisen keskiaikaisen kivisen kartanolinnan jäänteet. Keskiaikainen ja historiallinen kartanon paikka, joka sijaitsee poikkeuksellisen laajan rautakautisen muinaisjäännösalueen keskellä. Arkeologisesti ja historiallisesti merkittävä kohde, jolla on runsaasti tutkimuspotentiaalia.

Kuva: Laukon kartano, kellari. Pirkanmaan maakuntamuseo. CC BY 4.0 Vadim Adel 30.8.2016  Kuva: Laukon kartano, kellari. Pirkanmaan maakuntamuseo. CC BY 4.0 Vadim Adel 30.8.2016