VESILAHTI
Laukon kartanon muinaisjäännökset

26.5747 ha

Alue muodostuu samassa maisemakokonaisuudessa sijaitsevista rautakauden kalmistoista ja sekä rautakauden että historiallisen ajan asuinpaikoista. Alueella on asutusjatkumo rautakaudelta historialliselle ajalle.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Laukko; Laukko Engelska haka; Laukon kartano; Laukon puisto; Pajalahdenranta ja Riihimäki; Pohdonsaari;
Namn: Pohdonsaari
Typ: gravplatser ;
Datering: järnålder merovingertid;

Saaressa sijaitseva mahdollinen merovingiaikainen polttokalmisto, josta on löydetty harvinainen permalainen kotkakoru, krapusolki, tulusraudan kappale, kolmioneula ja niin kutsuttu aurinkoriipus. Saareen liittyy perimätietoa.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Laukon kartanon edustalla pienessä järven saaressa sijaitseva todennäköinen polttokalmisto, jos on löydetty harvinaisia esineitä. Kohde on osa Laukon alueen laajaa kokonaisuutta.

Kuva: Yleiskuva Pohdonsaaresta. Kuvattu Laukon kartanon venerannasta eli pohjoisesta. Esa Mikkola 2019  Kuva: Näkymä matkalta veneellä Pohdonsaareen kohti Pajuntakustan tutkimusaluetta. Kuvattu idästä. Esa Mikkola 2019  Kuva: Pohdonsaaren länsireunan maastoa. Suurin osa Pohdonsaaren löydöistä on saaren länsiosasta. Kuvattu lännestä. Esa Mikkola 2019  Kuva: Aurinkoriipus KM42288:2 tulossa esiin. Kuvattu idästä. Esa Mikkola 2019