HELSINGFORS
Mustavuoren linnoitteiden VARK-alue

69.5625 ha

Befästningsverken i bas I vid Svarta backen bildar den bäst bevarade fästningshelheten i huvudstadsregionen i Helsingfors landfästning från första världskriget.
Avgränsningen av VARK-omradet skiljer sig fran data i fornlämningsregistret.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Tukikohta I:10 (Mustavuori); Tukikohta I:11 (Mustavuori); Tukikohta I:12 (Mustavuori); Tukikohta I:13 (Mustavuori); Tukikohta I:14 (Mustavuori); Tukikohta I:15 (Mustavuori); Tukikohta I:17 (Mustavuori); Tukikohta I:18 (Mustavuori); Tukikohta I:19 (Mustavuori); Tukikohta I:20 (Mustavuori); Tukikohta I:21 (Mustavuori); Tukikohta I:9 (Niinisaari); Tukikohta I:este1 (Niinisaari); Tukikohta I:kaivo (Mustavuori); Tukikohta I:parakkialue (Mustavuori); Tukikohta I:tie (Mustavuori); Tykkipatteri 61 (Mustavuori);
Namn: Tukikohta I:9 (Niinisaari)
Typ: försvarsverk  skyttegravar;
Datering: historisk 1900-tal;

En försvarsställning i Helsingfors landfästning från första världskriget, vilken omfattar ofullbordade gravar, eldställningar och ett skyddsrum i betong. På den östra sidan av objektet har det funnits ett taggtrådshinder i våtmarken, vars lämningar av pålarna fortfarande finns i terrängen. På platsen har det funnits ett kalkstensbrott under 1700-talet, vilket utnyttjats då försvarsställningen byggts.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Objektet hör till den bäst bevarade befästningshelheten från första världskriget i huvudstadsregionen, vilken har omfattande befästningselement och också är en del av Helsingfors landfästning.

visa/dölj Forskningsmässigt värde: liten potential
Kuva: Kuvassa on kohteen keskiosassa sijaitseva betoninen kattamattomaksi jäänyt suojahuone. Suojahuoneessa on kaksi huonetta, joista kuvassa näkyy oviaukosta näkymä huoneesta toiseen. Oviaukossa näkyy puisten karmien karmien kiinnitykseen liittyvät urat. Suojahuoneiden välinen seinä on paksu. Suojahuoneisiin on kertynyt lahopuuta ja kariketta ja rakenteiden päälle on kaatunut puita. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 3.11.2020  Kuva: Kuvassa näkyy kohteen pohjoisosan suuri kuoppa, johon on ollut tarkoitus rakentaa idän suuntaan ampuva kahden tykin sivustatuliasema eli kaponieeri. Betonointitöitä ei ole kuitenkaan ehditty aloittaa. Rakenteiden päälle on kertynyt lahopuuta ja kaatuneita puita. 	Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 3.11.2020  Kuva: Kuvassa on kohteen keskiosassa sijaitseva betoninen kattamattomaksi jäänyt suojahuone. Suojahuoneessa on kaksi huonetta, joista kuvassa näkyy toinen. Oikealla oviaukko toiseen huoneeseen. Ikkuna-aukossa näkyy puisten karmien osia. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 3.11.2020