Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
på svenska
selaa VARK-kohteita kartalla  palaa etusivulle
   
 

VARK-ALUEET

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sijaitsee
 
 
   
 
 
   
  kohteet maakunnittain
  kohteet vastuumuseoittain
  kohteet ELY-keskuksittain
  kohteet merivartiostoittain
   
  Cuozáhagat sámiid ruovttuguovllus
  Cuosâttuvah sämmilij päikkikuávlust
  Pääi´ǩ sä´mmlai dommvuu´dest
   
  Arkeologisen kulttuuriperinnön opas
  Suomen arkeologinen kronologia
   
 

100309
HELSINKI
Mustavuoren linnoitteiden VARK-alue

69.5625 ha
 
Mustavuoren tukikohta I:n linnoituslaitteet muodostavat pääkaupunkiseudun parhaiten säilyneen ensimmäisen maailmansodan aikaisen Helsingin maalinnoituksen linnoitekokonaisuuden. Kohteille on tehty yhteinen aluerajaus, joka on yksittäisten arkeologisten kohteiden aluerajauksia laajempi.
VARK-alueen rajaus poikkeaa muinaisjäännösrekisterin tiedoista.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Tukikohta I:10 (Mustavuori); Tukikohta I:11 (Mustavuori); Tukikohta I:12 (Mustavuori); Tukikohta I:13 (Mustavuori); Tukikohta I:14 (Mustavuori); Tukikohta I:15 (Mustavuori); Tukikohta I:17 (Mustavuori); Tukikohta I:18 (Mustavuori); Tukikohta I:19 (Mustavuori); Tukikohta I:20 (Mustavuori); Tukikohta I:21 (Mustavuori); Tukikohta I:9 (Niinisaari); Tukikohta I:este1 (Niinisaari); Tukikohta I:kaivo (Mustavuori); Tukikohta I:parakkialue (Mustavuori); Tukikohta I:tie (Mustavuori); Tykkipatteri 61 (Mustavuori);
VARK tieto 15.6.2023:
Nimi: Tukikohta I:9 (Niinisaari)
Tyyppi: puolustusvarustukset  taistelukaivannot;
Ajoitus: historiallinen 1900-luku;
 
Ensimmäisen maailmansodan aikainen Helsingin maalinnoituksen puolustusvarustus, johon kuuluu keskeneräisiä hautoja, tuliasemia ja betonisen suojahuoneen. Kohteen itäpuolella kosteikossa on sijainnut piikkilankaeste, jonka paalujen jäännöksiä on maastossa edelleen. Paikalla on ollut 1700-luvun kalkkikivilouhos, jota on hyödynnetty puolustusasemaa rakennettaessa.
Kohteen tiedot muinaisjäännösrekisterissä
 
VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kohde kuuluu pääkaupunkiseudun parhaiten säilyneeseen ja linnoituselementeiltään kattavaan ensimmäisen maailmansodan linnoitekokonaisuuteen, joka on osa Helsingin maalinnoitusta.
 
näytä/piilota Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: hyvin merkittävä
näytä/piilota Tutkimuksellinen arvo: potentiaali on vähäinen
näytä/piilota Yleisyys tai harvinaisuus: erittäin harvinainen tai yleinen
näytä/piilota Arkeologinen monimuotoisuus: monimuotoinen
näytä/piilota Ympäristö ja maisema: ympäristössä ja maisemassa on kohteen ymmärtämistä tukevia elementtejä
näytä/piilota Säilyneisyys: melko hyvin säilynyt
Kuva: Kuvassa on kohteen keskiosassa sijaitseva betoninen kattamattomaksi jäänyt suojahuone. Suojahuoneessa on kaksi huonetta, joista kuvassa näkyy oviaukosta näkymä huoneesta toiseen. Oviaukossa näkyy puisten karmien karmien kiinnitykseen liittyvät urat. Suojahuoneiden välinen seinä on paksu. Suojahuoneisiin on kertynyt lahopuuta ja kariketta ja rakenteiden päälle on kaatunut puita. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 3.11.2020  Kuva: Kuvassa näkyy kohteen pohjoisosan suuri kuoppa, johon on ollut tarkoitus rakentaa idän suuntaan ampuva kahden tykin sivustatuliasema eli kaponieeri. Betonointitöitä ei ole kuitenkaan ehditty aloittaa. Rakenteiden päälle on kertynyt lahopuuta ja kaatuneita puita. 	Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 3.11.2020  Kuva: Kuvassa on kohteen keskiosassa sijaitseva betoninen kattamattomaksi jäänyt suojahuone. Suojahuoneessa on kaksi huonetta, joista kuvassa näkyy toinen. Oikealla oviaukko toiseen huoneeseen. Ikkuna-aukossa näkyy puisten karmien osia. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 3.11.2020 
Sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä RKY.
 
 
 

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste