HELSINKI
Mustavuoren linnoitteiden VARK-alue

69.5625 ha

Mustavuoren tukikohta I:n linnoituslaitteet muodostavat pääkaupunkiseudun parhaiten säilyneen ensimmäisen maailmansodan aikaisen Helsingin maalinnoituksen linnoitekokonaisuuden. Kohteille on tehty yhteinen aluerajaus, joka on yksittäisten arkeologisten kohteiden aluerajauksia laajempi.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Tukikohta I:10 (Mustavuori); Tukikohta I:11 (Mustavuori); Tukikohta I:12 (Mustavuori); Tukikohta I:13 (Mustavuori); Tukikohta I:14 (Mustavuori); Tukikohta I:15 (Mustavuori); Tukikohta I:17 (Mustavuori); Tukikohta I:18 (Mustavuori); Tukikohta I:19 (Mustavuori); Tukikohta I:20 (Mustavuori); Tukikohta I:21 (Mustavuori); Tukikohta I:9 (Niinisaari); Tukikohta I:este1 (Niinisaari); Tukikohta I:kaivo (Mustavuori); Tukikohta I:parakkialue (Mustavuori); Tukikohta I:tie (Mustavuori); Tykkipatteri 61 (Mustavuori);
Nimi: Tukikohta I:11 (Mustavuori)
Tyyppi: puolustusvarustukset  taistelukaivannot;
Ajoitus: historiallinen 1900-luku;

Ensimmäisen maailmansodan aikainen Helsingin maalinnoituksen puolustusasema, jossa on kallioon louhittuja ja maahan kaivettuja hautoja, keskeneräisiä asemien ja suojahuoneiden aihioita ja louhinnasta syntyneitä kivivalleja.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kohde kuuluu pääkaupunkiseudun parhaiten säilyneeseen ja linnoituselementeiltään kattavaan ensimmäisen maailmansodan linnoitekokonaisuuteen, joka on osa Helsingin maalinnoitusta.

Kuva: Kuvassa näkyy kohteen kallioon louhittua hautaa. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 3.11.2020  Kuva: Kuvassa näkyy kallioon louhittua hautaa, joka on jäänyt viimeistelemättä. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 3.11.2020  Kuva: Kuvassa näkyy maahan kaivettu kuoppa, mahdollisesti suojahuoneen aihio. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 3.11.2020