MALAX
Rimossenin röykkiöalueet

24.6370 ha

De två röseobjekten på bredvidliggande myrholmar mitt i ett myrområde bildar en stor, mångsidig och välbevarad helhet. Det ena av objekten är ett Finlands största röseobjekt från den tidiga järnåldern och det andra är sannolikt ett röjningsröseobjekt i huvudsak i anknytning till odling.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Hömossgjutan; Petalax-Rimossbacken;
Namn: Hömossgjutan
Typ: gravplatser  gravrösen; arbets- och tillverkningsplatser  odlingsrösen;
Datering: tidig metallålder;

På kullen mitt i ett sumpaktigt skogsområde finns det 54 låga stenrösen (diameter på 3–6 m, maximal höjd på 50 cm). En del av rösena har samlats bredvid stora stenar. Därtill finns det i området gropar och jämna områden med en diameter på cirka 10 meter, vilka ser ut att ha röjts. Objektet påminner om gravruinområdena från den tidiga metallåldern, men det är mer sannolikt förknippat med tidig växtodling.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett röjningsgravobjekt, som vad gäller omgivning och landskap är välbevarat, vilket tillsammans med det bredvidliggande exceptionellt stora rösegravfältet bildar en mångsidig stenrösehelhet.

visa/dölj Allmänhet eller sällsynthet: allmänhet eller sällsynthet är inte betydelsefull egenskap
visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Hömossgjutanin röykkiöalue Teija Tiitinen 2.6.2020  Kuva: Hömossgjutanin röykkiöalue Teija Tiitinen 2.6.2020  Kuva: Maalahti, Hömossgjutan, röykkiöt 14 ja 15 kuvattu lounaasta Vesa Laulumaa 2008