MAALAHTI
Rimossenin röykkiöalueet

24.6370 ha

Kaksi suoalueen keskellä vierekkäisillä suosaarekkeilla sijaitsevaa röykkiökohdetta muodostavat laajan, monipuolisen ja hyvin säilyneen kokonaisuuden. Toinen kohteista on Suomen laajimpia varhaisen rautakauden röykkiökohteita, ja toinen todennäköisesti pääosin maanviljelyyn liittyvä raivausröykkiökohde.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Hömossgjutan; Petalax-Rimossbacken;
Nimi: Hömossgjutan
Tyyppi: hautapaikat  hautaröykkiöt; työ- ja valmistuspaikat  viljelyröykkiöt;
Ajoitus: varhaismetallikautinen;

Suomaisen metsäalueen keskellä sijaitsevalla kumpareella on 54 matalaa kiviröykkiötä (halkaisija 3–6 m, korkeus korkeintaan 50 cm). Osa röykkiöistä on kasattu isojen kivien viereen. Lisäksi alueella on kuoppia ja tasaisia, raivatulta näyttäviä, halkaisijaltaan noin 10 metrisiä alueita. Kohde muistuttaa varhaismetallikautisia hautaraunioalueita, mutta liittyy todennäköisemmin varhaiseen kaskiviljelyyn.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kohteena, ympäristöltään ja maisemaltaan hyvin säilynyt raivausröykkiökohde, joka muodostaa viereisen poikkeuksellisen laajan röykkiöhautakalmiston kanssa monipuolisen kiviröykkiökokonaisuuden.

Kuva: Hömossgjutanin röykkiöalue Teija Tiitinen 2.6.2020  Kuva: Hömossgjutanin röykkiöalue Teija Tiitinen 2.6.2020  Kuva: Maalahti, Hömossgjutan, röykkiöt 14 ja 15 kuvattu lounaasta Vesa Laulumaa 2008