BORGÅ
Kalvön röykkiö ja kivipöytä

Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Kalvön; Kalvön kivipöytä;
Namn: Kalvön kivipöytä
Typ: stenkonstruktioner uppallade block;
Datering: tidig metallålder;

Ett uppvallat block som byggts på en klippa, vilket utgörs av en megalit som vilar på sju fötter (215 x 130 cm). På två fötter finns det två stenar ovanpå varandra. Det uppvallade blocket finns på samma höjd som det närliggande röset från bronsåldern och de är eventuellt lika gamla och anknutna konstruktioner.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
En sällsynt objektstyp, vars datering är osäker. I objektet i fråga talar det bord som byggts av en megalit och det bredvidliggande röset med en megalitgrav dock starkt för den möjligheten att också det uppvallade blocket, liksom röset, är från bronsåldern.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Kalvön kivipöytä kuvattuna luoteesta. CC BY 4.0 John Lagerstedt 7.8.2015  Kuva: Kuvattuna lounaasta. CC BY 4.0 John Lagerstedt 7.8.2015  Kuva: Kivipöydän pitkittäislävistäjä on lähes pohjois-etelä-suuntainen. CC BY 4.0 John Lagerstedt 7.8.2015  Kuva: Pöytäpaaden alapuolinen tila kuvattuna luoteisnurkasta itään päin. CC BY 4.0 John Lagerstedt 7.8.2015