PORVOO
Kalvön röykkiö ja kivipöytä

VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Kalvön; Kalvön kivipöytä;
Nimi: Kalvön kivipöytä
Tyyppi: kivirakenteet kivipöydät;
Ajoitus: varhaismetallikautinen;

Kalliolle rakennettu kivipöytä, joka muodostuu seitsemällä jalalla lepäävästä kivipaadesta (215 x 130 cm). Kahdessa jalassa on kaksi kiveä päällekkäin. Kivipöytä sijaitsee läheisen pronssikautisen röykkiön kanssa samalla korkeudella, ja ne ovat mahdollisesti saman ikäisiä ja toisiinsa liittyviä rakenteita.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Harvinainen kohdetyyppi, jonka ajoitus on epävarma. Kyseisessä kohteessa kivipaadesta rakennettu pöytä ja paasiarkkuhautauksen sisältävä viereinen röykkiö viittaavat kuitenkin vahvasti siihen mahdollisuuteen, että myös kivipöytä ajoittuu röykkiön tavoin pronssikaudelle.

näytä/piilota Tutkimuksellinen arvo: potentiaali on vähäinen
Kuva: Kalvön kivipöytä kuvattuna luoteesta. CC BY 4.0 John Lagerstedt 7.8.2015  Kuva: Kuvattuna lounaasta. CC BY 4.0 John Lagerstedt 7.8.2015  Kuva: Kivipöydän pitkittäislävistäjä on lähes pohjois-etelä-suuntainen. CC BY 4.0 John Lagerstedt 7.8.2015  Kuva: Pöytäpaaden alapuolinen tila kuvattuna luoteisnurkasta itään päin. CC BY 4.0 John Lagerstedt 7.8.2015