KRONOBY
Boplatsvallar i Bläckisåsen och Köyrisåsen

27.3759 ha

En enhetlig kedja av områden av boplatser, vilken är flera kilometer lång och utgörs av sju boplatsgropobjekt från stenåldern och vilken också omfattar ett röseobjekt. I området finns det sammanlagt över hundra boplatsgropar. Objekten på åsen finns dels i Mellersta Österbottens, dels i Österbottens landskap.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Bläckisåsen 1-3; Jäkäläneva; Köyrisåsen 1; Köyrisåsen 2; Köyrisåsen 3; Köyrisåsen 4; Pläkkisenharju 1; Pläkkisenharju 2; Pläkkisenjärvi; Vaaranklumpi;
Namn: Pläkkisenjärvi
Typ: boplatser  bostadsgropar;
Datering: stenålder neolitisk;

En boplats från neolitikum, med åtminstone nio ovala eller runda boplatsgropar (diametrar på 4–10 m). Den välbevarade och outforskade boplatsen finns mellan ådalarna, på en platå med sandbotten mellan bergen.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett välbevarat boplatsgropobjekt från stenåldern, vilket hör till en stor helhet av objekt från stenåldern som kallas för Bläckisåsens och Köyrisåsens boplatsgropar.

visa/dölj Allmänhet eller sällsynthet: allmänhet eller sällsynthet är inte betydelsefull egenskap
visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Pläkkisenjärvi, Kruunupyy. K.H. Renlundin museo. CC BY 4.0 Lauri Skantsi 22.11.2020  Kuva: Pläkkisenjärvi, Kruunupyy. K.H. Renlundin museo. CC BY 4.0 Lauri Skantsi 22.11.2020