KRONOBY
Boplatsvallar i Bläckisåsen och Köyrisåsen

27.3759 ha

En enhetlig kedja av områden av boplatser, vilken är flera kilometer lång och utgörs av sju boplatsgropobjekt från stenåldern och vilken också omfattar ett röseobjekt. I området finns det sammanlagt över hundra boplatsgropar. Objekten på åsen finns dels i Mellersta Österbottens, dels i Österbottens landskap.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Bläckisåsen 1-3; Jäkäläneva; Köyrisåsen 1; Köyrisåsen 2; Köyrisåsen 3; Köyrisåsen 4; Pläkkisenharju 1; Pläkkisenharju 2; Pläkkisenjärvi; Vaaranklumpi;
Namn: Bläckisåsen 1-3
Typ: boplatser  bostadsgropar; gravplatser  gravrösen;
Datering: stenålder neolitisk;bronsålder;

Över 30 runda och ovala boplatsgropar från neolitikum (diameter på 4–10 m) och ett stenröse (diameter på 4 m). Groparna förekommer på en smal ås i en grupp med under 10 gropar. Objektet är daterat till den typiska och därpå följande kamkeramiska tiden.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett välbevarat objekt som hör till en enhetlig helhet av objekt med boplatsgropar, vilken är flera kilometer lång. Området har arkeologisk forskningspotential.

Kuva: Asumuspainanne 11, taustalla taimikkoa, idästä. Petro Pesonen 2016