HELSINGFORS
Helsingin Lauttasaaren 1800-luvulla linnoitetut niemet

Välbevarade befästningar som byggts under den senare delen av 1800-talet.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Länsiulapanniemi; Särkiniemi; Veijarivuorenniemi;
Namn: Länsiulapanniemi
Typ: försvarsverk  artilleriställningar;
Datering: historisk 1800-tal;

Fyra bröstvärn för infanteriet som samlats av jord och sten och längre bak ett artilleribatteri från Krimkriget (1853–1856). Artilleribatterierna har förnyats och byggts på 1870- och 1880-talen. Vägarna i området är i huvudsak från den tid då befästningarna byggdes. Mellan batterierna har det funnits ett avståndsmätningstorn i tegel. Bestyckningen från batterierna avlägsnades år 1895.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Befästningarna är representativa för upprustningen för landstigning under Krimkriget och senare upprustningen för krig på slutet av 1800-talet. Objektet är en del av det större försvaret av Helsingforsomgivningen.

visa/dölj Arkeologisk diversitet: diversitet saknas
visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Kuvassa näkyy vallin päällinen sekä vallin taustaa. Kauempana meri kaakon suunnalla. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Markku Heikkinen 25.11.2016  Kuva: Sotahistoriallinen kohde, 1800-luvun jälkipuoliskolla rakennetun ja uudistetun tykkipatterin 4B valli. Vallin päällystää länteen päin kuvattuna. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Markku Heikkinen 25.11.2016  Kuva: Tykkipatterin 4A vallia ja rintasuojaa. Patteri muodostuu korkealla maavallilla suojatusta, pengerretystä tykkiasemasta, jossa on kuvassa näkyvä kivestä ladottu rintasuoja. Rintasuojassa on kaksi ampumatarvikekomeroa. Kohde on kuvattu etelästä päin. Kohde sijaitsee niemen eteläosassa. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Markku Heikkinen 03.12.2014  Kuva: Länsiulapanniemien patteri 4 b Helsingin Lauttasaaressa. Helena Ranta 1.12.2019