HELSINGFORS
Helsingin Lauttasaaren 1800-luvulla linnoitetut niemet

Välbevarade befästningar som byggts under den senare delen av 1800-talet.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Länsiulapanniemi; Särkiniemi; Veijarivuorenniemi;
Namn: Veijarivuorenniemi
Typ: försvarsverk  artilleriställningar;
Datering: historisk 1800-tal;

Ett artilleribatteri från Krimkriget (1853–1856), vilket restaurerades och utvidgades med ett ytterligare artilleribatteri på 1870- och 1880-talen. Mellan batterierna och havsstranden finns det fem till sex bröstvärn i sten för infanteriet och i bakgrunden av batterierna finns det en kanonväg. Batterierna avväpnades år 1895. Under andra världskriget byggdes ett luftvärnsbatteri på platsen och som ett minnesmärke av det har en luftvärnskanon lämnats kvar på platsen. Objektet är välbevarat.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Befästningarna är representativa för upprustningen för landstigning under Krimkriget och senare upprustningen för krig på slutet av 1800-talet. Objektet är en del av det större försvaret av Helsingforsomgivningen.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Kuvassa näkyy läntisemmän tykkipatterin 1B länsipään rintasuoja ja maavallia. 	Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 15.5.2020  Kuva: Kuvassa näkyy läntisemmän tykkipatterin 1B länsipään rintasuoja ja maavallia lounaaseen kuvattuna. Tykkipatteri 1B muodostuu kaikkiaan kolmesta maavallien erottamasta tykkiasemasta, joiden rintasuoja on ladottu suurista kivenlohkareista, joita näkyy kuvassa. Rintasuojassa on neljä ampumatarvikekomeroa ja rintasuojan edessä kulkee rintasuojan suuntaisesti suojakaivanto. Kuva on otettu tykkiasemia erottavan poikittaisen maavallin päältä. Tykkipatteri on suojattu rintamapuolelta maavallilla, joka näkyy kuvassa matalan kasvillisuuden peittämänä vallina. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 15.5.2020