HELSINKI
Helsingin Lauttasaaren 1800-luvulla linnoitetut niemet

1800-luvun jälkipuolella rakennettuja hyvin säilyneitä linnoitteita.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Länsiulapanniemi; Särkiniemi; Veijarivuorenniemi;
Nimi: Veijarivuorenniemi
Tyyppi: puolustusvarustukset  tykkiasemat;
Ajoitus: historiallinen 1800-luku;

Krimin sodan (1853–1856) aikainen tykkipatteri, joka kunnostettiin ja laajennettiin toisella tykkipatterilla 1870- ja 1880-luvuilla. Patterien ja meren rannan välissä on viidestä kuuteen kivistä jalkaväen rintasuojaa ja patterien taustalla sijaitsee tykkitie. Patterit riisuttiin aseista 1895. Paikalle rakennettiin toisen maailmansodan aikana ilmatorjuntapatteri, josta paikalle on muistomerkkinä jätetty ilmatorjuntatykki. Kohde on hyvin säilynyt.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Linnoitteet edustavat Krimin sodan aikaista varustautumista maihinnousuun ja myöhempää varaustumista sotaan 1800-luvun lopulla. Kohde on osa laajempaa Helsingin ympäristön puolustusta.

Kuva: Kuvassa näkyy läntisemmän tykkipatterin 1B länsipään rintasuoja ja maavallia. 	Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 15.5.2020  Kuva: Kuvassa näkyy läntisemmän tykkipatterin 1B länsipään rintasuoja ja maavallia lounaaseen kuvattuna. Tykkipatteri 1B muodostuu kaikkiaan kolmesta maavallien erottamasta tykkiasemasta, joiden rintasuoja on ladottu suurista kivenlohkareista, joita näkyy kuvassa. Rintasuojassa on neljä ampumatarvikekomeroa ja rintasuojan edessä kulkee rintasuojan suuntaisesti suojakaivanto. Kuva on otettu tykkiasemia erottavan poikittaisen maavallin päältä. Tykkipatteri on suojattu rintamapuolelta maavallilla, joka näkyy kuvassa matalan kasvillisuuden peittämänä vallina. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 15.5.2020