HELSINKI
Helsingin Lauttasaaren 1800-luvulla linnoitetut niemet

1800-luvun jälkipuolella rakennettuja hyvin säilyneitä linnoitteita.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Länsiulapanniemi; Särkiniemi; Veijarivuorenniemi;
Nimi: Särkiniemi
Tyyppi: puolustusvarustukset  tykkiasemat;
Ajoitus: historiallinen 1800-luku;

Kaksi Krimin sodan aikaista (1853–1856) tykkipatteria, joita kunnostettiin ja täydennettiin kolmannella tykkipatterilla 1870–1880-lukujen aikana. Tykkipattereiden ja rannan välissä on 12 maasta ja kivestä koottua erikokoista jalkaväen rintavarustusta, ja yhden tykkipatterin luona on etäisyydenmittaustorni. Alueen rakennukset ovat yhtä lukuun ottamatta purettu, mutta tiet ovat pääosin linnoitusajalta. Tykkipatterit riisuttiin aseista 1895.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Linnoitteet edustavat Krimin sodan aikaista varustautumista maihinnousuun ja myöhempää varautumista sotaan 1800-luvun lopulla. Kohde on osa laajempaa Helsingin ympäristön puolustusta.

Kuva: Lauttasaaren eteläosassa Särkiniemessä sijaitsevan tykkipatteri 3A:n rintasuojan kivirakennetta, jossa sijaitsee kaksi ampumatarvikekomeroa. ykkipatteri muodostuu kahdesta maavallin erottamasta tykkiasemasta Kuvattu kaakkoon. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Markku Heikkinen 25.11.2016  Kuva: Lauttasaaren eteläosassa Särkiniemessä sijaitsevan tykkipatteri 2 itäpäässä sijaitseva ruutikellari. Kuvassa kallioon louhitun kellarin ovi sekä luukku, josta ammukset siirrettiin kellariin ja sieltä ulos. Vallin päällä kellarin ilmastointikanavan betoninen suojakupu, betoninen. Särkiniemessä sijaitsee kaikkiaan kolme 1800-luvun jälkipuoliskon tykkipatteria ja kuvan tykkipatteri nro 2 on näistä itäisin. Tykkipatterin koostuvat kivi-maa-rakenteista. Kuvattu kaakkoon. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Markku Heikkinen 25.11.2016  Kuva: Lauttasaaren eteläosassa Särkiniemessä sijaitsevan tykkipatteri 2:n vallia, jonka päällä sijaitsee kallioon louhitun kellarin ilmastointikanavan betoninen suojakupu. Särkiniemessä sijaitsee kaikkiaan kolme 1800-luvun jälkipuoliskon tykkipatteria ja patteri 2 on näistä itäisin. Kuvattu itä-koilliseen. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Markku Heikkinen 25.11.2016