KUOPIO
Kallaveden varhaismetallikautiset muinaisjäännökset

2.6100 ha

Kalleveden rannoilla on runsaasti varhaismetallikaudelle ajoittuvia hautauksia. Kohdejoukkoon on valittu alueen edustavimmat varhaismetallikauden kohteet. Suurin osa kohteista on lapinraunioita, joista laajin on jo 1700-luvulta saakka tunnettu Kuopion Metelinkallion kalmisto. Mukana on myös Kuopion Luukonsaaren asuinpaikka, jonka löytöjen mukaan varhaismetallikautinen Luukonsaaren keramiikka on nimetty. Kallaveden rannoille sijoittuva kohdejoukko on lukumäärältään ja ominaisuuksiltaan valtakunnallisesti merkittävä kokonaisuus.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Hukkanen; Kuusikkolahdenniemi; Lamminniemi; Luukonsaari; Metelinkallio; Puijonsarvennenä; Saunalahti;
Namn: Puijonsarvennenä
Typ: gravplatser  brandgravar; konst, minnesmärken  inristningar;
Datering: järnålder;järnålder förromersk tid;historisk 1900-tal;

Kallioisella niemellä sijaitseva hyvin matala ja vaatimaton maansekainen kiviraunio. Raunio on varhaismetallikauden loppupuolelle (vanhempaan rautakauteen) ajoittuva polttohautaus. Tutkimuksissa on löydetty runsaasti palanutta ihmisen luuta, rautainen keihäänkärki ja veitsi sekä muutama saviastian pala. Alueella on myös nelisivuinen kiveys (todennäköisesti historialliselta ajalta) ja rantakalliossa vaakunaa esittävä kalliopiirros 1900-luvun alusta.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Hyvin harvinainen, varhaismetallikauden loppupuolelle (vanhemmalle rautakaudelle) ajoittuva matalaan kiveykseen tehty polttohautaus. Kohteen sijoittuminen rantakalliolle vastaa lapinraunioista tuttua tapaa sijoittaa hautapaikka maastoon. Kohde on valittu Kallaveden varhaismetallikauden kohdekokonaisuuteen.

visa/dölj Bevarandegrad: rätt förstörd
Kuva: Kallioinen niemialue kuvattuna kohti koillista. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. CC BY 4.0 Tytti Räikkönen 16.5.2019  Kuva: Polttohautauksen alue näkyi ennen tutkimuksia hyvin matalana kohoumana kalliopinnassa aivan polun vieressä. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. CC BY 4.0 Tytti Räikkönen 16.5.2019  Kuva: Polttohautauksen kivirakenne ennallistettuna tutkimusten jälkeen. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. CC BY 4.0 Tytti Räikkönen 30.4.2021