SIILINJÄRVI
Kallaveden varhaismetallikautiset muinaisjäännökset

2.6100 ha

Kalleveden rannoilla on runsaasti varhaismetallikaudelle ajoittuvia hautauksia. Kohdejoukkoon on valittu alueen edustavimmat varhaismetallikauden kohteet. Suurin osa kohteista on lapinraunioita, joista laajin on jo 1700-luvulta saakka tunnettu Kuopion Metelinkallion kalmisto. Mukana on myös Kuopion Luukonsaaren asuinpaikka, jonka löytöjen mukaan varhaismetallikautinen Luukonsaaren keramiikka on nimetty. Kallaveden rannoille sijoittuva kohdejoukko on lukumäärältään ja ominaisuuksiltaan valtakunnallisesti merkittävä kokonaisuus.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Hukkanen; Kuusikkolahdenniemi; Lamminniemi; Luukonsaari; Metelinkallio; Puijonsarvennenä; Saunalahti;
Namn: Saunalahti
Typ: gravplatser  lapprösen;
Datering: tidig metallålder;

Neljä lapinrauniota (koko 5 x 3–5 m, korkeus 40–120 cm), joista korkeimmalla kohdalla sijaitseva raunio on tutkittu ja ennallistettu paikalleen. Löytöinä saatiin talteen piinuolenkärki ja rautainen nuolenkärki. Tutkitun röykkiön alla ja vieressä kalliopinnassa havaittiin syvennyksiä, jotka on tulkittu uhrikuopiksi. Tutkimattomat lapinrauniot ovat sammalen ja heinän peittämiä, ja muodoltaan hieman epämääräisiä, ja niitä on mahdollisesti pengottu jossain vaiheessa.

Muut röykkiöt ovat hieman pienempiä ja matalampia.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Neljän lapinraunion kohde, jonka kaikki röykkiöt ovat joutuneet jossain vaiheessa kaivelun kohteeksi. Jo tutkittu röykkiö sisälsi löytäjä aiemmasta kaivelusta huolimatta. Kohde on valittu Kallaveden varhaismetallikauden kohdekokonaisuuteen.

visa/dölj Bevarandegrad: rätt förstörd
Kuva: Lapinraunio 1/a kuvattuna kohti Saunalahdentietä. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. CC BY 4.0 Tytti Räikkönen 13.11.2020  Kuva: Lapinraunio 1/a kuvattuna Saunalahdentieltä kohti itää. Raunio erottuu selvästi ympäristöstään, kun alueelta on poistettu puustoa. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. CC BY 4.0 Tytti Räikkönen 13.11.2020  Kuva: Lapinraunio 1/a on ennallistettu vuoden 1977 kaivausten jälkeen.  Kuvattu ennen puuston harvennusta. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. CC BY 4.0 Tytti Räikkönen 11.6.2019