VARK information 15.6.2023: |
Namn: |
Kullan mylly |
Typ: |
arbets- och tillverkningsplatser vattenkvarnar;
|
Datering: |
historisk 1800-tal;
|
|
En vattenkvarn från 1800-talet, vilken tillverkats av gråsten genom kallmurning. Det valv via vilket vattnet strömmade under kvarnbyggnaden kan fortfarande ses. Det handlar uppenbarligen om en lämning av en vattenkvarn med två stenar. |
|
Läs mera om objektet i fornlämningsregister |
|
GRUNDER FÖR VARK-URVALET |
Ett utomordentligt exempel på en gammal kvarn, som hör till den helhet som utgörs av bruksområdet i Kulla. |
|
Kulturhistoriskt värde: mycket betydelsefullt |
Bedömningen grundar sig på hur väl objektet återspeglar företeelser, stadier och händelser i sin era. Bedömningen har baserats på forskningsdata om objektet eller de fenomen som det representerar.
|
|
Forskningsmässigt värde: mycket stor potential |
Objektets forskningsmässiga värde grundar sig på dess forskningspotential samt den information som redan erhållits från objektet och som fortfarande är tillgänglig.
|
|
Allmänhet eller sällsynthet: allmänhet eller sällsynthet är inte betydelsefull egenskap |
Bedömningen av hur allmän eller sällsynt objekttypen är i området grundar sig på befintligt arkiv- och litteraturmaterial. |
|
Arkeologisk diversitet: diversitet saknas |
Utvärderingen grundar sig på mängden observerbara fenomenen hos objektet eller dess långvariga historiska kontinuitet. |
|
Omgivning och landskap: omgivning och landskap innehåller element som stöder objektets begriplighet |
Utvärderingen grundar sig på växelverkan mellan objektet och dess omgivning, dvs. på hur väl objektets omgivning stöder det arkeologiska objektets begriplighet. Betydelsen kan vara större om objektet ligger i en byggd miljö av riksintresse (RKY) eller i ett nationellt värdefullt landskap eller på ett vårdbiotopområde. |
|
Bevarandegrad: väl bevarad |
Utvärderingen grundar sig på hur objektets observerbara särdrag har bevarats. Även det arkeologiskt undersökta objektet kan bedömas som väl bevarat om det har återställts. |
|
|
|
|
|
|
|
|