RASEBORG
Kullan ruukin VARK-alue

5.1945 ha

Den helhet som utgörs av Kulla bruksområde omfattar utöver det egentliga bruket den näraliggande vattenkvarnen och en dammbassäng som kan urskiljas bland ytformerna, vilken inte är ett objekt i registret över fornlämningar.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Kullan mylly; Kullan ruukki;
Namn: Kullan ruukki
Typ: industriobjekt  järnbruk;
Datering: historisk 1700-tal;

Ett järnbruk som verkade åren 1730-1754. På den västra stranden av älven återstår en damm som gjorts av stora stenblock (bredd på 3 m), byggnadsbottnar och sten- och slagghögar. På den östra sidan finns utöver damm-/brokonstruktioner byggnadsbottnar, en gammal väg och ett bergbrott. Den masugn som fanns på västra stranden revs redan på 1760-talet.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
En arkeologiskt outforskad helhet, som efter att den tidigt övergivits har förblivit exceptionellt orörd. Ett välbevarat, sällsynt och forskningsmässigt värdefullt objekt.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Joen ranta täynnä kuonaa sekä slagikiveä Thomas Ermala 30.8.2019  Kuva: Alueellta löytynyt kivi, kuona ja slagi kerääntymä. Thomas Ermala 30.8.2019  Kuva: Joen rannalla sijaitseva sillanpaikka Thomas Ermala 30.8.2019  Kuva: Mahdollisia ruukin rakenteita Thomas Ermala 30.8.2019