RAASEPORI
Kullan ruukin VARK-alue

5.1945 ha

Kullan ruukkialueen kokonaisuuteen kuuluvat varsinaisen ruukin lisäksi läheinen vesimylly ja pinnanmuodoissa havaittava patoallas, joka ei ole muinaisjäännösrekisterissä kohteena. VARK-alue on rajattu muinaisjäännösrekisterin kohteita laajempana.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Kullan mylly; Kullan ruukki;
Nimi: Kullan ruukki
Tyyppi: teollisuuskohteet  rautaruukit;
Ajoitus: historiallinen 1700-luku;

Vuosina 1730–1754 toiminut rautaruukki. Joen länsirannalla kohteesta on jäljellä suurinta lohkokivistä tehty pato (leveys 3 m), rakennuksen pohjia sekä kivi- ja kuonakasoja. Itäpuolella sijaitsee pato-/siltarakenteiden lisäksi rakennuksenpohjia, vanha tie ja kalliolouhos. Länsirannalla sijainnut masuuni purettiin jo 1760-luvulla.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Arkeologisesti tutkimaton, ja varhaisen hylkäämisensä jälkeen poikkeuksellisen koskemattomana säilynyt kokonaisuus. Hyvin säilynyt, harvinainen ja tutkimuksellisesti arvokas kohde.

Kuva: Joen ranta täynnä kuonaa sekä slagikiveä Thomas Ermala 30.8.2019  Kuva: Alueellta löytynyt kivi, kuona ja slagi kerääntymä. Thomas Ermala 30.8.2019  Kuva: Joen rannalla sijaitseva sillanpaikka Thomas Ermala 30.8.2019  Kuva: Mahdollisia ruukin rakenteita Thomas Ermala 30.8.2019