LUNDO
Vanhalinnan VARK-alue

7.4289 ha

Vanhalinna ja Aittamäki muodostavat yhtenäisen ajallisen ja toiminnallisen kokonaisuuden, jossa linnavuoren ja Aittamäen välinen näköyhteys on oleellinen tekijä muinaisjäännöksen ymmärrettävyyden kannalta. Alueeseen kuuluu myös pieni osuus Hämeen Härkätietä. Alueen rajaus on muinaisjäännösrekisterin kohteiden aluerajausta laajempi.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Vanhalinna; Vanhalinnan Aittamäki;
Namn: Vanhalinna
Typ: försvarsverk  fornborgar; boplatser  husgrunder; gravplatser  brandgravar;
Datering: järnålder;bronsålder;medeltida;stenålder neolitisk;

Aurajoen laaksossa Hämeen Härkätien vierellä sijaitseva linnavuori, jonka poikkeuksellisen pitkä käyttö on alkanut pronssikaudella ja päättynyt keskiajalla 1300-luvulla. Linnavuoren laelta on löydetty ainakin 11 rakennuksen perustaa, joista osa on ollut hirsirakenteisia. Linnavuoren rinteillä on merkkejä asutuksesta, paaluvarustuksista ja ainakin yksi varhaisrautakautinen hautaus. Vanhalinnan linnavuori on ollut Aurajoenvarrella merkittävä puolustuksellinen keskus todennäköisesti koko rautakauden ajan.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Vanhalinna on sekä kulttuuri- että tutkimushistoriallisesti poikkeuksellisen monipuolinen muinaisjäännösalue.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva:  Teija Tiitinen 1999  Kuva:  Hannu Eerikäinen 2006  Kuva:  Kaisa Lehtonen  Kuva: Vanhalinna Linnavuoren kaakkoisrinteella Turun yliopiston  kaivaukset meneillään vuonna 2006. Teija Tiitinen 26.09.2006