LUNDO
Vanhalinnan VARK-alue

7.4289 ha

Vanhalinna ja Aittamäki muodostavat yhtenäisen ajallisen ja toiminnallisen kokonaisuuden, jossa linnavuoren ja Aittamäen välinen näköyhteys on oleellinen tekijä muinaisjäännöksen ymmärrettävyyden kannalta. Alueeseen kuuluu myös pieni osuus Hämeen Härkätietä. Alueen rajaus on muinaisjäännösrekisterin kohteiden aluerajausta laajempi.
Avgränsningen av VARK-omradet skiljer sig fran data i fornlämningsregistret.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Vanhalinna; Vanhalinnan Aittamäki;
Namn: Vanhalinnan Aittamäki
Typ: gravplatser  brandgravfält; gravplatser  brandgropsgravar;
Datering: järnålder äldre romersk tid;järnålder vikingatid;

Vanhalinnan linnavuoren vieressä sijaitseva vanhemman roomalaisajan palokuoppakalmisto ja sen päälle tehty viikinkiaikainen polttokenttäkalmisto. Kalmisto on yksi Suomen tärkeimpiä esihistoriallisia hauta-alueita.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Jo itsessään merkittävä rautakauden kalmisto täydentää sen viereisen Vanhanlinnan muinaisjäännösalueen kanssa muodostamaa kokonaisuutta.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Kalmistomäki etelästä Teija Tiitinen 03.09.2007  Kuva: Aittamäen kalmistomäki kuvattuna Laurilan kylästä Aurajoen pohjoispuolelta Teija Tiitinen 25.11.2008  Kuva: Aittamäki kuvattuna idästä Härkätieltä. Teija Tiitinen 18.11.2005  Kuva: Aittamäen eteläkärki lounaasta. Teija Tiitinen 18.11.2005