EVIJÄRVI
Kotikankaan ja Timosen asumuspainanteet

5.0836 ha

Kaksi lähekkäin sijaitsevaa eriaikaista asuinpaikkaa, jotka muodostavat yhdessä Ähtävänjoen suualueen neoliittisen kivikauden kohdekokonaisuuden.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Kotikangas; Timonen 1;
Namn: Kotikangas
Typ: boplatser  bostadsgropar; gravplatser  rödockragravar;
Datering: stenålder neolitisk;

Matala hiekkapohjainen harju, jolla on havaittu noin 16 neoliittiselle eli keraamiselle kivikaudelle ajoittuvaa asumuspainannetta (koko 5 x 5 m ja 8,5 x 12 m välillä). Harjua pitkin rakennettu tie ja hiekanotto ovat tuhonneet osan asuinpaikasta. Kaivaustutkimuksissa paikalta on löydetty tyypillistä kampakeramiikkaa, meripihkakoruja, kiviesineitä, kuoppaliesi ja punamultahauta. Kohde on sijainnut asutusaikana suojaisessa sisäsaaristossa.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Merkittävä neoliittisen kivikauden asuinpaikka, jolta löydetty myös punamultahautaus. Kohteella on runsas tutkimuspotentiaali.

visa/dölj Allmänhet eller sällsynthet: allmänhet eller sällsynthet är inte betydelsefull egenskap
Kuva: Kuvassa asumuspainanne, johon v. 2000 koekaivauksessa kaivettu koekuoppa. Janne Rantanen. CC BY 4.0 Janne Rantanen 17.6.2021  Kuva: Yleiskuva alueesta.
CC BY 4.0 Janne Rantanen 17.6.2021  Kuva: Yleiskuva talousmetsässä sijaitsevalle alueelle.   CC BY 4.0 Janne Rantanen 17.6.2021