EVIJÄRVI
Kotikankaan ja Timosen asumuspainanteet

5.0836 ha

Kaksi lähekkäin sijaitsevaa eriaikaista asuinpaikkaa, jotka muodostavat yhdessä Ähtävänjoen suualueen neoliittisen kivikauden kohdekokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Kotikangas; Timonen 1;
Nimi: Kotikangas
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet; hautapaikat  punamultahaudat;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Matala hiekkapohjainen harju, jolla on havaittu noin 16 neoliittiselle eli keraamiselle kivikaudelle ajoittuvaa asumuspainannetta (koko 5 x 5 m ja 8,5 x 12 m välillä). Harjua pitkin rakennettu tie ja hiekanotto ovat tuhonneet osan asuinpaikasta. Kaivaustutkimuksissa paikalta on löydetty tyypillistä kampakeramiikkaa, meripihkakoruja, kiviesineitä, kuoppaliesi ja punamultahauta. Kohde on sijainnut asutusaikana suojaisessa sisäsaaristossa.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Merkittävä neoliittisen kivikauden asuinpaikka, jolta löydetty myös punamultahautaus. Kohteella on runsas tutkimuspotentiaali.

Kuva: Kuvassa asumuspainanne, johon v. 2000 koekaivauksessa kaivettu koekuoppa. Janne Rantanen. CC BY 4.0 Janne Rantanen 17.6.2021  Kuva: Yleiskuva alueesta.
CC BY 4.0 Janne Rantanen 17.6.2021  Kuva: Yleiskuva talousmetsässä sijaitsevalle alueelle.   CC BY 4.0 Janne Rantanen 17.6.2021