NURMES
Mulejärven Kalmoniemen muinaisjäännökset

0.6701 ha

Erämaajärveen pistävän harjuniemen kärki on vetänyt puoleensa eri aikoina erilaista toimintaa. Kokonaisuus koostuu kivikautisesta leiripaikasta ja historiallisen ajan kalmistosta ja järvimalmin hankintapaikasta.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Kalmoniemi; Mujejärvi Kalmoniemi;
Namn: Mujejärvi Kalmoniemi
Typ: gravplatser  skelettgravfält; förvärvsplatser för råmaterial ;
Datering: historisk;

Kalmisto sijaitsee Mulejärveen työntyvän Kalmoniemen kärkiosassa. Paikalla on kolme maan pinnalle näkyvää hautapainaumaa, ja kalastajat ovat löytäneet vedestä pääkallon. Aivan niemen kärjessä on myös kasvillisuuden peittämiä järvimalmikasoja.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Väliaikainen ruumiskalmisto ja rantaan kerättyjä järvimalmikasoja, jotka otettiin edustamaan erämaajärven harjunimen kärjessä tapahtunutta historiallista toimintaa. Luonnonsuojelualueella sijaitseva kohde hyvin säilynyt.

Kuva: Kalmoniemi Mujejärvi. Kalmoniemen ruumiskalmisto sijaitsee Mujejärveen pistävän pitkän harjuniemen päässä. Paikalla on havaittavissa joitakin hautapainaumia. Teemu Mökkönen 29.8.2019  Kuva: Kalmoniemi Mujejärvi. Kalmoniemen kärjessä sijaitsee myös järvimalmikasoja, joiden poikki kulkevan polun kohdalta maanpinta on kulunut rikki paljastaen järvimalmihiput. Teemu Mökkönen 29.8.2019