NURMES
Mulejärven Kalmoniemen muinaisjäännökset

0.6701 ha

Erämaajärveen pistävän harjuniemen kärki on vetänyt puoleensa eri aikoina erilaista toimintaa. Kokonaisuus koostuu kivikautisesta leiripaikasta ja historiallisen ajan kalmistosta ja järvimalmin hankintapaikasta.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Kalmoniemi; Mujejärvi Kalmoniemi;
Namn: Kalmoniemi
Typ: boplatser ;
Datering: stenålder;

Pienialainen tarkemmin ajoittamaton kivikautinen asuinpaikka. Lähinnä tilapäiseen leiriytymiseen käytetty asuinpaikka sijaitsee harjuniemessä korkeampien osien välisessä notkelmassa. Asuinpaikka on osin huuhtoutunut veteen rantavoimien seurauksena.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Pienialainen kivikautinen leiripaikka, joka otettiin edustamaan erämaajärven harjunimen kärjessä tapahtunutta kivikauden toimintaa. Luonnonsuojelualueella sijaitseva kohde hyvin säilynyt.

visa/dölj Kulturhistoriskt värde: av liten betydelse
visa/dölj Forskningsmässigt värde: liten potential
visa/dölj Arkeologisk diversitet: diversitet saknas
visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Kalmoniemen maisemaa. Helena Taskinen 1998  Kuva:  Helena Taskinen  Kuva:  Helena Taskinen 1998  Kuva: Kalmoniemi. Kalmoniemen keskiosassa olevalla tasanteella sijaitsee pienialainen kivikautinen asuinpaikka. Teemu Mökkönen 29.8.2019