NURMES
Mulejärven Kalmoniemen muinaisjäännökset

0.6701 ha

Erämaajärveen pistävän harjuniemen kärki on vetänyt puoleensa eri aikoina erilaista toimintaa. Kokonaisuus koostuu kivikautisesta leiripaikasta ja historiallisen ajan kalmistosta ja järvimalmin hankintapaikasta.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Kalmoniemi; Mujejärvi Kalmoniemi;
Nimi: Kalmoniemi
Tyyppi: asuinpaikat ;
Ajoitus: kivikautinen;

Pienialainen tarkemmin ajoittamaton kivikautinen asuinpaikka. Lähinnä tilapäiseen leiriytymiseen käytetty asuinpaikka sijaitsee harjuniemessä korkeampien osien välisessä notkelmassa. Asuinpaikka on osin huuhtoutunut veteen rantavoimien seurauksena.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Pienialainen kivikautinen leiripaikka, joka otettiin edustamaan erämaajärven harjunimen kärjessä tapahtunutta kivikauden toimintaa. Luonnonsuojelualueella sijaitseva kohde hyvin säilynyt.

näytä/piilota Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: vähän merkittävä
Kuva: Kalmoniemen maisemaa. Helena Taskinen 1998  Kuva:  Helena Taskinen  Kuva:  Helena Taskinen 1998  Kuva: Kalmoniemi. Kalmoniemen keskiosassa olevalla tasanteella sijaitsee pienialainen kivikautinen asuinpaikka. Teemu Mökkönen 29.8.2019