SALO
Lehmihaan VARK-alue

2.2724 ha

Lehmihaan ja Ahon röykkiö ja asuinpaikka alue ovat yhtenäistä muinaisjäännösaluetta. VARK-alueen kahdelle muinaisjäännöskohteelle on tehty niitä yhdistävä muinaisjäännösrekisterin kohteiden aluerajauksia laajempi aluerajaus.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Aho; Lehmihaka;
Namn: Lehmihaka
Typ: stenkonstruktioner  rösen; gravplatser  gravrösen;
Datering: bronsålder;

Neljä pronssikautista hautaröykkiötä, joista kolme pienintä (halkaisijat 7–11,5 m) on tutkittu. Kookkain röykkiö (halkaisija 23 m, korkeus 1,8 m) on tutkimaton. Yhdestä röykkiöstä on löydetty pronssikauden lopulle (900–750 eaa.) ajoittuva pieni pronssinen leikkaava veitsi, niin kutsuttu lansetti.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Lehmihaan röykkiö- ja asuinpaikka-alue muodostaa hienon pronssikaudelta rautakaudelle jatkuvan kohdekokonaisuuden, jossa on nähtävissä läntisen pronssikulttuurin eri ulottuvuudet ja hautojen kehitys.

visa/dölj Allmänhet eller sällsynthet: allmänhet eller sällsynthet är inte betydelsefull egenskap
Kuva: Perniön Lemun Lehmihaka Teija Tiitinen 1.9.2020  Kuva: Perniön Lemun Lehmihaka Teija Tiitinen 1.9.2020  Kuva: Perniön Lemun Lehmihaka Teija Tiitinen 1.9.2020  Kuva: Perniön Lemun Lehmihaka Teija Tiitinen 1.9.2020