PYTTIS
Kananiemenharjun asumuspainanteet

Ett stort boplatsgropområde från stenåldern.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Kananiemenharju 1; Kananiemenharju 2;
Namn: Kananiemenharju 2
Typ: boplatser  bostadsgropar;
Datering: stenålder neolitisk;

I objektet är det möjligt att urskilja 14 runda och ovala boplatsgropar (diameter på 4–9 m) på terrassen på kanten till en ås som kantas av myrar. Objektet är från neolitikum och i den lilla sandgropen som gjorts på platsen har man hittat typisk kamkeramik. Den småskaliga sandtäkten har inte nämnvärt gjort det svårare att förstå objektets placering. Objektet är välbevarat och det har en stor forskningspotential.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett av de största boplatsgropobjekten på Finska vikens kust. Bildar en synnerligen viktig helhet tillsammans med den bredvidliggande boplatsen, som går under namnet Kananiemenharju 1.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Pyhtää, Kananiemenharju 2, CC BY. Kymenlaakson museo Marita Kykyri  Kuva: Kananiemenharju 2 sijaitsee tiheässä kuusivaltaisessa metsässä. Kuvassa yksi kohteen 14:sta isokokoisesta asumuspainanteesta. Alueella on pienialainen hiekkakuoppa, josta tavatut löydöt ajoittuvat kiviakudelle, tyypillisen kampakeramiikan aikaan. Teemu Mökkönen 15.5.2019