SAARIJÄRVI
Summassaaren muinaisjäännökset

5.9977 ha

Summassaaren asumiseen, pyyntiin ja hautaamiseen liittyvät kohteet muodostavat monipuolisen ja useita eri ajanjaksoja edustavan kokonaisuuden.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Haikankärki 1; Haikanniemi N; Karjalaispirtti/Rusavierto; Saarenpää N; Summassaari Harju; Summassaari Uimaranta;
Namn: Karjalaispirtti/Rusavierto
Typ: boplatser  bostadsgropar;
Datering: stenålder mesolitisk;stenålder neolitisk;tidig metallålder;

Poikkeuksellisen pitkään käytetty kivikautinen asuinpaikka, jonka vanhimmat osat ajoittuvat mesoliittiselle kivikaudelle (noin 7800 eaa.) ja nuorimmat sekä neoliittisen kivikauden loppuun (2000 eaa.) että varhaismetallikaudelle. Asuinpaikalla sijaitsevan asumuspainanteen kaivauksista on löydetty 4000 vuoden päähän ajoittuneen asumuksen hiiltyneitä hirsirakenteita ja kupariesineen katkelma.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Poikkeuksellisen pitkään käytetty ja merkittävä asuinpaikka, jonka tutkimuksissa on paljastunut palaneen kivikauden lopulle ajoittuvan asumuksen hirsirakenteet. Kohde on keskeinen osa Summassaaren kokonaisuutta.

visa/dölj Bevarandegrad: rätt förstörd
Kuva: Karjalaispirtti / Rusavierto. Keski-Suomen museo. CC BY 4.0 Miikka Kumpulainen 15.4.2021  Kuva: Karjalaispirtti / Rusavierto. Keski-Suomen museo. CC BY 4.0 Miikka Kumpulainen 15.4.2021