SYSMÄ
Sysmän kirkonseudun muinaisjäännökset

4.0195 ha

Keskeisellä paikalla Sysmän keskiaikaisen kirkon ympäristössä sijaitsevat rautakauden lopun ja keskiajan arkeologiset kohteet muodostavat merkittävän kokonaisuuden. Alueella on asuinpaikkoja, kuppikiviä ja -kallioita, kalmistoja, kätkölöytöjä ja keskiaikaisen kirkon lisäksi autioitunut pappilan tontti.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Haapasaari; Ihananiemi; Surmakivi; Suurikylä Pappila; Sysmän kirkko;
Namn: Ihananiemi
Typ: boplatser ; gravplatser  gravrösen; fyndplatser depåer; kult- och berättelseplatser  skålgropsstenar;
Datering: järnålder vikingatid;stenålder;historisk;järnålder korstågstid;medeltida;

Laaja muinaisjäännösalue, joka sisältää kivi- ja varhaismetallikautisen asuinpaikan, myöhäisen rautakauden asuinpaikan ja hautaröykkiöitä, keskiajan ja historiallisen ajan asutusjäänteitä ja kuppikivien. Kohde on arvokas erityisesti sen edustaman rautakaudelta historialliselle ajalle periytyvän maanviljelysasutuksen ansiosta. Kohde on keskeinen osa Sysmän kirkonseudun kokonaisuutta.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Monipuolinen ja merkittävä asuinpaikka ja röykkiökalmisto, joka on osa Sysmän kirkonseudun rautakauden kokonaisuutta. Kohteella on runsaasti tutkimuspotentiaalia.

visa/dölj Allmänhet eller sällsynthet: allmänhet eller sällsynthet är inte betydelsefull egenskap
Kuva: Muinaisjäännösaluetta Suopellontien kaakkoispuolella. Alueelta kuorittiin pintamaa vuosituhannen vaihteessa, ja sen jälkeen aluetta on tutkittu useita kertoja. Kuvattu lounaaseen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 27.11.2020  Kuva: Saareke, jossa röykkiöitä, muinaisjäännösalueen lounaispäässä, Suopellontien luoteispuolella. Kuvattu lounaaseen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 27.11.2020  Kuva: Muinaisjäännösalueen koillisosaa Suopellontien kaakkoispuolella. Ehjänä säilynyttä entistä peltoa. Kuvattu pohjoiseen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 27.11.2020  Kuva: Muinaisjäännösalueen koillisosaa Suopellontien luoteispuolella. Ehjänä säilynyttä peltoa. Taustalla Suurenkylän kartano. Kuvattu länteen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 27.11.2020