SYSMÄ
Sysmän kirkonseudun muinaisjäännökset

4.0195 ha

Keskeisellä paikalla Sysmän keskiaikaisen kirkon ympäristössä sijaitsevat rautakauden lopun ja keskiajan arkeologiset kohteet muodostavat merkittävän kokonaisuuden. Alueella on asuinpaikkoja, kuppikiviä ja -kallioita, kalmistoja, kätkölöytöjä ja keskiaikaisen kirkon lisäksi autioitunut pappilan tontti.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Haapasaari; Ihananiemi; Surmakivi; Suurikylä Pappila; Sysmän kirkko;
Namn: Suurikylä Pappila
Typ: boplatser  prästgårdar; fyndplatser depåer;
Datering: historisk;järnålder vikingatid;

Sysmän entisen pappilan tontti, jonka asiakirjatiedot ja löydöt ajoittuvat 1500-luvulta 1820-luvulle, jonka jälkeen tontti autioitui. Pappilan alku paikalla ajoittuu mahdollisesti keskiajalle. Kirkon läheisyydessä sijaitsevalla kumpareella on nähtävissä useita rakenteita (kivijalkoja, kellari). Alueelta on löydetty myös rautakauden lopulle ajoittuva kätkölöytö.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Sysmän vanhan keskiajalta periytyvän pappilan autioitunut tontti, jonka alueelta on myös rautakauden lopun kätkölöytö. Kohdetyyppi on hyvin säilynyt ja suhteellisen harvinainen. Kohde on osa Sysmän kirkonseudun kokonaisuutta.

Kuva: Näkymä päärakennuksen perustusten keskeltä kumpareen loivasti laskevalle etelärinteelle. Päärakennuksen ja taustalla näkyvän venevajan välissä on useita matalia rakennusjäännöksiä (R1-R6 vuoden 2001 koekaivauksen yleiskartassa). Kuvattu etelään. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 27.11.2020  Kuva: Pappilan päärakennuksen (viimeksi palanut 1820) perustukset (R8 vuoden 2001 koekaivauksen yleiskartassa). Kuvattu itään. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 27.11.2020  Kuva: Päärakennuksen eteläpuolella olleen rakennuksen (R7 vuoden 2001 koekaivauksen yleiskartassa) jäännökset. Taustalla rannassa näkyy Pappilan venevaja. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 27.11.2020  Kuva: Etualalla rakennuksen R7 jäännökset, taustalla päärakennuksen (R8) perustukset. Kuvattu koilliseen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 27.11.2020