SASTAMALA
Kaukolan-Tyrväänkylän muinaisjäännökset

68.1934 ha

Kokemäenjoen niskan rannoilla ja kahdessa saaressa sijaitseva laaja ja monelle eri ajanjaksolle ajoittuva kohdekokonaisuus, joka on merkittävä erityisesti rautakautisena kalmisto- ja asuinpaikka-alueena. Suurin osa löydöistä ajoittuu rautakauden eri jaksoille (noin 500 eaa.–1150 jaa.). Alueella on asutusjatkumo rautakaudelta historialliselle ajalle.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Hiukkasaari; Kaukola; Liekosaari; Tyrväänkylä;
Namn: Hiukkasaari
Typ: försvarsverk  fornborgar; stenkonstruktioner  rösen; boplatser ;
Datering: järnålder;stenålder neolitisk;tidig metallålder;

Entisen kosken keskellä sijaitseva saari, jossa on röykkiöitä (4 kpl, halkaisija 2–4 m), mahdollinen rautakautinen polttokenttäkalmisto, kivi- ja varhaismetallikautinen asuinpaikka sekä osin ihmisen tekemä saaren reunaa kiertävä matala valli (pituus 60 m, leveys 2–3 m, korkeus 0,5 m). Vallin perusteella saarta pidetään mahdollisena muinaislinnana. Paikalta on löydetty useaa varhaismetallikaudelle ajoittuvaa keramiikkatyyppiä (Paimionkeramiikkaa, Sarsan tyypin tekstiilikeramiikkaa, Luukonsaarenkeramiikkaa). Saari sijaitsee erilaiselle ihmistoiminnalle suotuisessa kohdassa, jossa Liekovesi kapenee Kokemäenjoeksi. Saaressa on ollut ihmistoimintaa neoliittiselta kivikaudelta historialliselle ajalle.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Kokemäen joen alkupäässä entisen kosken keskellä sijaitseva kohde, jossa on ollut monipuolista ihmistoimintaa kivikaudelta historialliselle ajalle. Kohde on osa poikkeuksellisen merkittävää kokonaisuutta.

visa/dölj Omgivning och landskap: omgivning och landskap innehåller fortfarande många element som stöder objektets begriplighet och objektet är ett väsentligt landskapelement för området
visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Hiukkasaari. Tampereen museot. CC BY 4.0 Ninni Närväinen 7.7.2021  Kuva: Hiukkasaari, kiveystä. Tampereen museot. CC BY 4.0 Ninni Närväinen 7.7.2021  Kuva: Hiukkasaari, vallia. Tampereen museot. CC BY 4.0 Ninni Närväinen 7.7.2021  Kuva: Hiukkasaari, vallin reunalta. Tampereen museot. CC BY 4.0 Ninni Närväinen 7.7.2021