SASTAMALA
Kaukolan-Tyrväänkylän muinaisjäännökset

68.1934 ha

Kokemäenjoen niskan rannoilla ja kahdessa saaressa sijaitseva laaja ja monelle eri ajanjaksolle ajoittuva kohdekokonaisuus, joka on merkittävä erityisesti rautakautisena kalmisto- ja asuinpaikka-alueena. Suurin osa löydöistä ajoittuu rautakauden eri jaksoille (noin 500 eaa.–1150 jaa.). Alueella on asutusjatkumo rautakaudelta historialliselle ajalle.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Hiukkasaari; Kaukola; Liekosaari; Tyrväänkylä;
Namn: Liekosaari
Typ: gravplatser  gravrösen;
Datering: järnålder folkvandringstid;

Saaressa sijaitseva kansainvaellusajalle ajoittuva rautakautinen röykkiökalmisto, josta on kartoitettu 21 kiven- ja maansekaista röykkiötä. Ne on kasattu saaren sorapohjaisille kumpareille. Kaivauksin tutkituista röykkiöstä on löytöinä palaneen luun lisäksi keihäänkärkiä, kaularengas, kaarisoljen osa ja saviastian paloja. Kalmiston alue on vanhaa laidunmaata, jolla kasvaa muinaistulokkaiksi eli arkeofyyteiksi määritettyjä lajeja.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Merkittävä kansainvaellusajan röykkiökalmisto, joka on osa poikkeuksellisen merkittävää kokonaisuutta.

visa/dölj Omgivning och landskap: omgivning och landskap innehåller fortfarande många element som stöder objektets begriplighet och objektet är ett väsentligt landskapelement för området
Kuva: Sastamala Liekosaari Tulikukkapelto röykkiöalueen keskellä. Tampereen museot. CC BY 4.0 Ninni Närväinen 07.07.2021