SASTAMALA
Kaukolan-Tyrväänkylän muinaisjäännökset

68.1934 ha

Kokemäenjoen niskan rannoilla ja kahdessa saaressa sijaitseva laaja ja monelle eri ajanjaksolle ajoittuva kohdekokonaisuus, joka on merkittävä erityisesti rautakautisena kalmisto- ja asuinpaikka-alueena. Suurin osa löydöistä ajoittuu rautakauden eri jaksoille (noin 500 eaa.–1150 jaa.). Alueella on asutusjatkumo rautakaudelta historialliselle ajalle.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Hiukkasaari; Kaukola; Liekosaari; Tyrväänkylä;
Nimi: Liekosaari
Tyyppi: hautapaikat  hautaröykkiöt;
Ajoitus: rautakautinen kansainvaellusaika;

Saaressa sijaitseva kansainvaellusajalle ajoittuva rautakautinen röykkiökalmisto, josta on kartoitettu 21 kiven- ja maansekaista röykkiötä. Ne on kasattu saaren sorapohjaisille kumpareille. Kaivauksin tutkituista röykkiöstä on löytöinä palaneen luun lisäksi keihäänkärkiä, kaularengas, kaarisoljen osa ja saviastian paloja. Kalmiston alue on vanhaa laidunmaata, jolla kasvaa muinaistulokkaiksi eli arkeofyyteiksi määritettyjä lajeja.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Merkittävä kansainvaellusajan röykkiökalmisto, joka on osa poikkeuksellisen merkittävää kokonaisuutta.

näytä/piilota Ympäristö ja maisema: ympäristössä ja maisemassa on vielä runsaasti kohteen ymmärtämistä tukevia piirteitä ja kohde on alueen keskeinen maisemaelementti
Kuva: Sastamala Liekosaari Tulikukkapelto röykkiöalueen keskellä. Tampereen museot. CC BY 4.0 Ninni Närväinen 07.07.2021