SASTAMALA
Kaukolan-Tyrväänkylän muinaisjäännökset

68.1934 ha

Kokemäenjoen niskan rannoilla ja kahdessa saaressa sijaitseva laaja ja monelle eri ajanjaksolle ajoittuva kohdekokonaisuus, joka on merkittävä erityisesti rautakautisena kalmisto- ja asuinpaikka-alueena. Suurin osa löydöistä ajoittuu rautakauden eri jaksoille (noin 500 eaa.–1150 jaa.). Alueella on asutusjatkumo rautakaudelta historialliselle ajalle.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Hiukkasaari; Kaukola; Liekosaari; Tyrväänkylä;
Nimi: Kaukola
Tyyppi: hautapaikat  hautaröykkiöt; asuinpaikat ;
Ajoitus: rautakautinen nuorempi roomalaisaika;rautakautinen kansainvaellusaika;rautakautinen merovingiaika;rautakautinen viikinkiaika;rautakautinen ristiretkiaika;kivikautinen neoliittinen;keskiaikainen;

Kokomäenjoen niskakosken äärellä joen kosken molemmin puolin sijaitseva rautakautinen röykkiökalmisto (388 röykkiötä) on lajissaan koko vesistöalueen laajain. Suurin osa kiven- ja maansekaisista röykkiöistä on halkaisijaltaan 4–7 metrisiä, mutta suurimmat ovat halkaisijaltaan reilusti yli 10 metrisiä. Useassa röykkiössä on silmäkivi. Laajasti tutkittu kalmisto- ja asuinpaikka-alue, jolla on nähtävissä vanhemmalta rautakaudelta nykypäivää ulottuva asutusjatkumo.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Poikkeuksellisen laaja, pitkään käytetty ja löydöiltään merkittävä rautakautinen röykkiökalmisto ja asuinpaikka-alue. Kohde on osa poikkeuksellisen merkittävää kokonaisuutta.

Kuva: Osa alueen lähes 400 hautaröykkiöstä sijaitsee Hiidenmäellä. Päivi Kankkunen 2005  Kuva: Kaukolan kalmistoalueen maisemaa. Helena Taskinen 1998  Kuva: Röykkiö 58, kuvattu idästä. Jan-Erik Nyman 2016