VÖRÅ
Vitmossenin VARK-alue

6.4732 ha

Boplatsen i Vitmossen och de röseområden som finns på den östra och västra sidan om den bildar en enhetlig tidsmässig och regional helhet. Området har en enhetlig VARK-områdesavgränsning som avviker från fornlämningsregistret.
Avgränsningen av VARK-omradet skiljer sig fran data i fornlämningsregistret.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Vitmossen 2 Åkers; Vitmossen 3; Vitmossen 4;
Namn: Vitmossen 3
Typ: boplatser  bostadsgropar; stenkonstruktioner  rösen;
Datering: stenålder neolitisk;bronsålder;

Tretton platåer som röjts av människan och som kantas av stenar (storleken varierar mellan 4 x 4 m och 14,5 x 5,5 m), vilka ligger på det planare krönområdet (diameter på cirka 50 m) på en liten tidigare ö med branta kanter. I området har man hittat boplatsfynd från stenålderns absoluta slut eller början av bronsåldern och åtminstone de tydligast röjda områdena liknar boplatsgropar. På backen finns det också två större och två mindre rösen.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Boplatsgropar och boplatsbottnar som röjts i stenterräng. Objektet, som är från övergången mellan sten- och bronsåldern, omfattar en boplats- och gravfältshelhet som utgörs av tre objekt.

Kuva: Vöyrin Vitmossenilla on ihmisen raivaamia kivien reunustamia tasanteita. Kaisa Lehtonen 2006  Kuva: Vöyrin Vitmossenin ihmisen raivaama kivien reunustama tasanne. Kaisa Lehtonen 2006