VÖYRI
Vitmossenin VARK-alue

6.4732 ha

Vitmossenin asuinpaikka sekä sen itä- ja länsipuolella sijaitsevat röykkiöalueet muodostavat yhtenäisen ajallisen ja alueellisen kokonaisuuden. Alueella on muinaisjäännösrekisteristä poikkeava yhtenäinen VARK aluerajaus.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Vitmossen 2 Åkers; Vitmossen 3; Vitmossen 4;
Nimi: Vitmossen 3
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet; kivirakenteet  röykkiöt;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;pronssikautinen;

13 ihmisen raivaamaa ja kivien reunustamaa tasannetta (koko vaihtelee 4 x 4 m ja 5,5 x 14,5 m välillä), jotka sijaitsevat pienen jyrkkäreunaisen entisen saaren tasaisemmalla lakialueella (halkaisija noin 50 m). Alueilta on löydetty aivan kivikauden loppuun tai pronssikauden alkuun ajoittuvia asuinpaikkalöytöjä, ja ainakin selkeimmät raivatut alueet vertautuvat asumuspainanteisiin. Mäellä on myös kaksi isompaa ja pari pientä röykkiötä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kivikkoon raivattuja asuinpaikkatasanteita ja asumusten pohjia. Kivi- ja pronssikauden taitteeseen ajoittuva kohde kuuluu kolmen kohteen muodostamaan asuinpaikka- ja kalmistokokonaisuuteen.

Kuva: Vöyrin Vitmossenilla on ihmisen raivaamia kivien reunustamia tasanteita. Kaisa Lehtonen 2006  Kuva: Vöyrin Vitmossenin ihmisen raivaama kivien reunustama tasanne. Kaisa Lehtonen 2006