ULEÅBORG
Yli-Iin Kierikin kivikauden kohteet

59.0634 ha

Iijoen varressa sijaitsevat neoliittisen kivikauden asuinpaikat ovat tutkimushistoriallisesti merkittävä ja näyttävä kokonaisuus, jossa on näkyvissä asumusten koossa ja muodossa tapahtunut kehitys kahden vuosituhannen ajalta. Aluekokonaisuuteen kuuluu myös Purkajansuon kivikautisen kalapadon ja puulöytöjen alue.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Juutisenkangas; Kotikangas NE; Pahkakoski 7; Purkajasuo; Purkajasuo, Korvala; Voima-Kuusela;
Namn: Juutisenkangas
Typ: boplatser  bostadsgropar; markkonstruktioner gropar;
Datering: stenålder neolitisk;

Iijoen etelärannan neoliittiselle kivikaudelle ajoittuva asuinpaikka, jossa on yhteensä 18 pyöreää tai soikeaa asumuspainannetta (halkaisija 5–8 m) ja 12 maakuoppaa (halkaisija 4 m, mahdollisia pyyntikuoppia tai niin sanottuja asuinpaikkakuoppia). Osa asumuspainanteista muodostaa kolmen painanteen rivitaloja. Lisäksi kohteessa on mahdollisia asumuspainanteita, joiden varmistaminen vaatisi jatkotutkimuksia.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Monipuolinen Yli-Iin kivikauden kokonaisuuteen kuuluva kohde, jossa yksittäisiä asumuspainanteita, kolmen painanteen rivitaloja ja sekä ajoitukseltaan että tulkinnaltaan epävarmoja maakuoppia.

Kuva: Oulu Juutisenkangas. Asuinpaikan eteläosaa hiekkakuopalta etelään. Kuva pohjoisesta. Vesa Laulumaa 2017