Museovirasto
KULTURMILJÖNS TJÄNSTEPORTAL
suomeksi
bläddra VARK-onråden på kartan  till förstasidan
   
 

VARK-OMRÅDEN

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Beläget
 
 
   
 
 
   
  objekt enligt landskap
  objekt enligt ansvarsmuseum
  objekt enligt NTM-central
  objekt enligt sjöbevakningsektion
   
  Cuozáhagat sámiid ruovttuguovllus
  Cuosâttuvah sämmilij päikkikuávlust
  Pääi´ǩ sä´mmlai dommvuu´dest
   
  Guide till det arkeologiska kulturarvet
(på finska)
  Den arkeologiska kronologin i Finland
(på finska)
   
 

100264
ULEÅBORG
Yli-Iin Kierikin kivikauden kohteet

59.0634 ha
 
Iijoen varressa sijaitsevat neoliittisen kivikauden asuinpaikat ovat tutkimushistoriallisesti merkittävä ja näyttävä kokonaisuus, jossa on näkyvissä asumusten koossa ja muodossa tapahtunut kehitys kahden vuosituhannen ajalta. Aluekokonaisuuteen kuuluu myös Purkajansuon kivikautisen kalapadon ja puulöytöjen alue.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Juutisenkangas; Kotikangas NE; Pahkakoski 7; Purkajasuo; Purkajasuo, Korvala; Voima-Kuusela;
VARK information 15.6.2023:
Namn: Purkajasuo
Typ: arbets- och tillverkningsplatser  fiskeplatser;
Datering: stenålder neolitisk;
 
Suomen laajin neoliittiselle kivikaudelle ajoittuvien työstettyjen puuesineiden löytöalue. Suurin osa löydetyistä esineistä (paaluja, paalunkenkiä, liisteritilöitä tuohipunoksin) on peräisin jokisuussa sijainneista kiinteistä kalastusvälineistä, mutta joukossa on myös läheisten asuinpaikkojen muuta puumateriaalia (reenjalas, veneenosia ja muita vielä tunnistamattomia puuesineitä) ja löytöjä (meripihkariipuksia). Kohde on hautautunut paikoin jopa kahden metrin paksuisten jokisedimenttien alle, ja myöhemmin soistunut. Pohjavesi ja hapettomat olosuhteet ovat säilyttäneet puuaineksen. Kohde ajoittuu noin 3000 eaa., ja puulustotutkimuksen perusteella kalastusrakenteen puut on kaadettu 19 vuoden aikana.
Läs mera om objektet i fornlämningsregister
 
GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Äärimmäisen harvinainen ja poikkeuksellisen laaja neoliittisen kivikauden puuesineistöä ja rakenteita sisältävä alue, joka liittyy Yli-Iin kivikauden kokonaisuuteen.
 
visa/dölj Kulturhistoriskt värde: mycket betydelsefullt
visa/dölj Forskningsmässigt värde: mycket stor potential
visa/dölj Allmänhet eller sällsynthet: mycket allmän eller ytterst sällsynt
visa/dölj Arkeologisk diversitet: diversitet finns
visa/dölj Omgivning och landskap: omgivning och landskap är totalt förändrade
visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Oulu Purkajasuo. Joen tuomien sedimenttien alle hautautuneen kivikautisen kalastuspadon aluetta. 1990-luvun laajimmat kaivausalueet sijaitsevat suopellolla, kuvan etualalla ja kuvan vasemmassa puoliskossa pellon takaosassa lähellä metsän rajaa. Kuvattuna Pahkalantien suunnalta kohti pohjoista. Teemu Mökkönen 3.6.2020  Kuva: Oulu Purkajasuo. Alueelta on löytynyt runsaasti kivikautisia puurakenteita (työstettyjä paaluja, liisteitä) ja meripihkaa. Löytöalue on laaja, ja jatkuu kuvassa näkyvältä Pahkalantiehen rajautuvalta peltoalueelta taustalla ja oikealla näkyvään metsään, ja yhä sen takana olevalle suopellolle. Kuvattuna kohti koillista. Teemu Mökkönen 3.6.2020  Kuva: Purkajasuon laajaan kivikautiseen muinaisjäännösalueeseen kuuluu pyyntilaitteiden jäännösalue. Tulvahiekka ja suokerrokset ovat säilyttäneet kivikautisia puusta ja tuohesta valmistettuja kalastusvälineitä. Vesa Laulumaa 2018  Kuva: Purkajasuon laajaan kivikautiseen muinaisjäännösalueeseen kuuluu pyyntilaitteiden jäännösalue. Tulvahiekka ja suokerrokset ovat säilyttäneet kivikautisia puusta ja tuohesta valmistettuja kalastusvälineitä. Vesa Laulumaa 2018 
 
 
 

© Museiverket
tillgänglighetsutlåtande
sekretesspolicyer