OULU
Yli-Iin Kierikin kivikauden kohteet

59.0634 ha

Iijoen varressa sijaitsevat neoliittisen kivikauden asuinpaikat ovat tutkimushistoriallisesti merkittävä ja näyttävä kokonaisuus, jossa on näkyvissä asumusten koossa ja muodossa tapahtunut kehitys kahden vuosituhannen ajalta. Aluekokonaisuuteen kuuluu myös Purkajansuon kivikautisen kalapadon ja puulöytöjen alue.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Juutisenkangas; Kotikangas NE; Pahkakoski 7; Purkajasuo; Purkajasuo, Korvala; Voima-Kuusela;
Nimi: Purkajasuo
Tyyppi: työ- ja valmistuspaikat  kalastuspaikat;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Suomen laajin neoliittiselle kivikaudelle ajoittuvien työstettyjen puuesineiden löytöalue. Suurin osa löydetyistä esineistä (paaluja, paalunkenkiä, liisteritilöitä tuohipunoksin) on peräisin jokisuussa sijainneista kiinteistä kalastusvälineistä, mutta joukossa on myös läheisten asuinpaikkojen muuta puumateriaalia (reenjalas, veneenosia ja muita vielä tunnistamattomia puuesineitä) ja löytöjä (meripihkariipuksia). Kohde on hautautunut paikoin jopa kahden metrin paksuisten jokisedimenttien alle, ja myöhemmin soistunut. Pohjavesi ja hapettomat olosuhteet ovat säilyttäneet puuaineksen. Kohde ajoittuu noin 3000 eaa., ja puulustotutkimuksen perusteella kalastusrakenteen puut on kaadettu 19 vuoden aikana.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Äärimmäisen harvinainen ja poikkeuksellisen laaja neoliittisen kivikauden puuesineistöä ja rakenteita sisältävä alue, joka liittyy Yli-Iin kivikauden kokonaisuuteen.

näytä/piilota Ympäristö ja maisema: ympäristö ja maisema täysin muuttuneet
Kuva: Oulu Purkajasuo. Joen tuomien sedimenttien alle hautautuneen kivikautisen kalastuspadon aluetta. 1990-luvun laajimmat kaivausalueet sijaitsevat suopellolla, kuvan etualalla ja kuvan vasemmassa puoliskossa pellon takaosassa lähellä metsän rajaa. Kuvattuna Pahkalantien suunnalta kohti pohjoista. Teemu Mökkönen 3.6.2020  Kuva: Oulu Purkajasuo. Alueelta on löytynyt runsaasti kivikautisia puurakenteita (työstettyjä paaluja, liisteitä) ja meripihkaa. Löytöalue on laaja, ja jatkuu kuvassa näkyvältä Pahkalantiehen rajautuvalta peltoalueelta taustalla ja oikealla näkyvään metsään, ja yhä sen takana olevalle suopellolle. Kuvattuna kohti koillista. Teemu Mökkönen 3.6.2020  Kuva: Purkajasuon laajaan kivikautiseen muinaisjäännösalueeseen kuuluu pyyntilaitteiden jäännösalue. Tulvahiekka ja suokerrokset ovat säilyttäneet kivikautisia puusta ja tuohesta valmistettuja kalastusvälineitä. Vesa Laulumaa 2018  Kuva: Purkajasuon laajaan kivikautiseen muinaisjäännösalueeseen kuuluu pyyntilaitteiden jäännösalue. Tulvahiekka ja suokerrokset ovat säilyttäneet kivikautisia puusta ja tuohesta valmistettuja kalastusvälineitä. Vesa Laulumaa 2018