OULU
Yli-Iin Kierikin kivikauden kohteet

59.0634 ha

Iijoen varressa sijaitsevat neoliittisen kivikauden asuinpaikat ovat tutkimushistoriallisesti merkittävä ja näyttävä kokonaisuus, jossa on näkyvissä asumusten koossa ja muodossa tapahtunut kehitys kahden vuosituhannen ajalta. Aluekokonaisuuteen kuuluu myös Purkajansuon kivikautisen kalapadon ja puulöytöjen alue.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Juutisenkangas; Kotikangas NE; Pahkakoski 7; Purkajasuo; Purkajasuo, Korvala; Voima-Kuusela;
Nimi: Kotikangas NE
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet; työ- ja valmistuspaikat keittokuopat; työ- ja valmistuspaikat  pyyntikuopat;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Laaja neoliittisen kivikauden asuinpaikka ja esihistoriallinen pyynti- ja keittokuoppakohde, joka sijaitsee Iijoen ja suoalueen välisellä hiekkaharjanteella joen etelärannalla. Kohde koostuu kuudesta löytöalueesta, joista viidellä on yhteensä 23 kivikautista asumuspainannetta (etupäässä soikeita, halkaisijat 5–9 m). Itäisemmällä alueella on noin 700 metrin matkalla esihistoriallisia pyyntikuoppia jonona (31 kpl, halkaisija 1,6–4,2 m, syvyys 30–110 cm).

Pääosin hyvin säilynyt asumuspainannekohde, joka on osa Yli-Iin kivikauden kokonaisuutta.

Kuva: Kivikautiseen asuinpaikkaan viittaavia kvartseja tieleikkauksessa Kotikankaan kaakkoisosassa, kohti itää. Kaarlo Katiskoski 20.9.2008  Kuva: Oulu Kotikangas NE. Laakea asumuspainanne asuinpaikan Kotikangas NE länsiosassa. Kuvattu kohti länttä. Teemu Mökkönen 3.6.2020