OULU
Yli-Iin Kierikin kivikauden kohteet

59.0634 ha

Iijoen varressa sijaitsevat neoliittisen kivikauden asuinpaikat ovat tutkimushistoriallisesti merkittävä ja näyttävä kokonaisuus, jossa on näkyvissä asumusten koossa ja muodossa tapahtunut kehitys kahden vuosituhannen ajalta. Aluekokonaisuuteen kuuluu myös Purkajansuon kivikautisen kalapadon ja puulöytöjen alue.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Juutisenkangas; Kotikangas NE; Pahkakoski 7; Purkajasuo; Purkajasuo, Korvala; Voima-Kuusela;
Nimi: Voima-Kuusela
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Neoliittisen kivikauden asuinpaikka, joka sijoittuu kolmelle vierekkäiselle hiekkaharjanteelle. Paikalla on noin neljäkymmentä asumuspainannetta. Joukossa on seitsemän käytävillä yhdistetyn asumuspainanteen kokonaisuus, joka on todennäköisesti Suomen pisin kivikautinen rivitalo (pituus 64 m). Läpikulkeva tie on tuhonnut osan asuinpaikasta, mutta loppu asuinpaikka-alueesta on hyvin säilynyt.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Näyttävä neoliittisen kivikauden asuinpainannekohde, jossa on Suomen kivikauden pisin tunnettu rivitalo. Kohde on keskeisessä osassa Yli-Iin kivikauden kokonaisuutta.

Kuva: Oulu Voima-Kuusela. Kivikautinen rivitalo. Kuva lännestä. Vesa Laulumaa 2017  Kuva: Voima-Kuuselan kivikautinen asuinpaikka. Rivitalo 2, yleiskuva kaakosta. Hans-Peter Schulz 29.5.2012