OULU
Yli-Iin Kierikin kivikauden kohteet

59.0634 ha

Iijoen varressa sijaitsevat neoliittisen kivikauden asuinpaikat ovat tutkimushistoriallisesti merkittävä ja näyttävä kokonaisuus, jossa on näkyvissä asumusten koossa ja muodossa tapahtunut kehitys kahden vuosituhannen ajalta. Aluekokonaisuuteen kuuluu myös Purkajansuon kivikautisen kalapadon ja puulöytöjen alue.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Juutisenkangas; Kotikangas NE; Pahkakoski 7; Purkajasuo; Purkajasuo, Korvala; Voima-Kuusela;
Nimi: Pahkakoski 7
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Hiekkaharjanteen päällä sijaitseva neoliittisen kivikauden asuinpaikka, jolla on yhteensä 18 asumuspainannetta. Varsinkin luoteisosan kookkaat asumuspainanteet ovat tyypiltään erilaisia (halkaisija 8–10 m) kuin alemmilla rantakorkeuksilla tavattavat nuoremmat asumuspainanteet. Rantakorkeuden perusteella kohde ajoittuu tyypillisen kampakeramiikan aikaan.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Yli-Iin kivikauden kokonaisuuden vanhin kohde, jonka sisältämät isokokoiset asumuspainanteet edustavat tyyppiä, jota ei tavata muilla alueen nuoremmilla korkeuksilla sijaitsevilla nuoremmilla asuinpaikoilla.

Kuva: Oulu Pahkakoski 7. Asuinpaikan länsiosan iso asumuspainanne. Kuvattuna kohti luodetta. Teemu Mökkönen 3.6.2020  Kuva: Oulu Pahkakoski 7. Asuinpaikan länsiosan iso asumuspainanne. Kuvattuna kohti kaakkoa. Teemu Mökkönen 3.6.2020