VANTAA
Länsimäen linnoitteiden VARK-alue

20.6217 ha

Länsimäen tukikohta II:n Vantaan alueella sijaitsevat linnoitteen osat muodostavat harvinaisen hyvin säilyneen linnoitekokonaisuuden. Linnoitusten ympäristöön on rakennettu polkuja, joita pitkin pääsee tutustumaan linnoitteisiin. Alueen kohteille on luotu yhteinen VARK-alue, joka on yksittäisten arkeologisten kohteiden aluerajauksia laajempi.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Tukikohta II:1 (Länsimäki); Tukikohta II:2 (Länsimäki); Tukikohta II:3 (Länsimäki); Tukikohta II:5 (Länsimäki); Tukikohta II:7 (Länsimäki); Tukikohta II:8 (Länsimäki); Tukikohta II:kaivo (Länsimäki); Tukikohta II:tie (Länsimäki);
Nimi: Tukikohta II:3 (Länsimäki)
Tyyppi: puolustusvarustukset  taistelukaivannot;
Ajoitus: historiallinen 1900-luku;

Ensimmäisen maailmansodan aikainen Helsingin maalinnoituksen puolustusasema, jossa on kallioon louhittuja ja maahan kaivettuja taistelu- ja yhdyshautoja, jotka on tuettu osittain betonilla. Kohteeseen kuuluu lisäksi tuli- ja tähystysasemia ja keskeneräisiksi jääneiden suojahuoneiden louhittuja kuoppia.

Kohde on osa Helsingin maalinnoitusta sekä osa Tukikohta II:n muodostamaa kokonaisuutta.

näytä/piilota Tutkimuksellinen arvo: potentiaali on vähäinen
Kuva: Ensimmäisen maailmansodan aikainen Helsingin maalinnoituksen puolustusasema, joka koostuu pääosin kallioon louhituista ja betonilla tuetuista yhdys- ja taisteluhaudoista. Vantaan kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Andreas Koivisto 18.10.2021