VANTAA
Länsimäen linnoitteiden VARK-alue

20.6217 ha

Länsimäen tukikohta II:n Vantaan alueella sijaitsevat linnoitteen osat muodostavat harvinaisen hyvin säilyneen linnoitekokonaisuuden. Linnoitusten ympäristöön on rakennettu polkuja, joita pitkin pääsee tutustumaan linnoitteisiin. Alueen kohteille on luotu yhteinen VARK-alue, joka on yksittäisten arkeologisten kohteiden aluerajauksia laajempi.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Tukikohta II:1 (Länsimäki); Tukikohta II:2 (Länsimäki); Tukikohta II:3 (Länsimäki); Tukikohta II:5 (Länsimäki); Tukikohta II:7 (Länsimäki); Tukikohta II:8 (Länsimäki); Tukikohta II:kaivo (Länsimäki); Tukikohta II:tie (Länsimäki);
Nimi: Tukikohta II:5 (Länsimäki)
Tyyppi: puolustusvarustukset  taistelukaivannot;
Ajoitus: historiallinen 1900-luku;

Ensimmäisen maailmansodan aikainen Helsingin maalinnoituksen puolustusasema, jossa on kallioon louhittuja ja maahan kaivettuja taistelu- ja yhdyshautoja, jotka on tuettu osittain betonilla. Kohteeseen kuuluu lisäksi betonirakenteista suojahuoneita ja kallioon louhittuja keskeneräisiä kuoppia. Puolustusaseman lounaispuolella sijaitsevan asuintalon ja sen pihamaan alle on jäänyt yksi konekivääriasema sekä osa taisteluhaudasta.

Kohde on osa Helsingin maalinnoitusta sekä osa Tukikohta II:n muodostamaa kokonaisuutta.

näytä/piilota Tutkimuksellinen arvo: potentiaali on vähäinen
Kuva: Ensimmäisen maailmansodan aikainen Helsingin maalinnoituksen puolustusasema, joka koostuu pääosin kallioon louhituista ja betonilla tuetuista yhdys- ja taisteluhaudoista. Vantaan kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Andreas Koivisto 18.10.2021