KOTKA
Ruotsinsalmen VARK-alue

2333.7975 ha

Ruotsinsalmessa, Kotkan merilinnoituksen edustalla käytiin vuosina 1789 ja 1790 Itämeren suurimmat meritaistelut Ruotsin ja Venäjän välillä. Alueen hylyistä ja linnoituksista on valittu kohdekokonaisuus, jolle on luotu kohteita kokoava aluerajaus. Rajauksessa on huomioitu meritaistelualue kokonaisuudessaan ja maisemallisia seikkoja.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Fort Elisabeth; Fort Katarina; Fort Slava; Jollahylky; Lehmäsaaren luoteiskärki; Lehmäsaaren länsiranta 2; Majasaari; Patteri Katarina; Pirkköyrin patteri; Redutti Majasaari ja patteri n:o 7; St.Nikolai; Tykkisluuppi;
Nimi: Pirkköyrin patteri
Tyyppi: puolustusvarustukset  tykkiasemat;
Ajoitus: historiallinen 1700-luku;

Pirkköyrin patteri on osa 1700-luvun lopun Ruotsinsalmen merilinnoitusta. Puoliympyrän muotoisessa patterissa oli toistakymmentä Ruotsinsalmeen suunnattua tykkiä. Patteriin on liittynyt myös kuumennusuuni ja puukasarmi.

Hyvin säilynyt tykkipatteri, joka on osa Ruotsinsalmen merilinnoituksen kokonaisuutta.

näytä/piilota Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: vähän merkittävä
näytä/piilota Yleisyys tai harvinaisuus: yleisyys tai harvinaisuus ei ole merkityksellinen ominaisuus
näytä/piilota Arkeologinen monimuotoisuus: monimuotoisuutta ei ole
Kuva: Ruotsinsalmen merilinnoituksen Pirkköyrin YLEV52383:93 CC BY . Kymenlaakson museo Pekka Vainio 15.5.2018  Kuva: Ruotsinsalmen merilinnoituksen Pirkköyrin tykkiasema. YLEV52383:93 CC BY Kymenlaakson museo Pekka Vainio 15.5.2018