KOTKA
Ruotsinsalmen VARK-alue

2333.7975 ha

Ruotsinsalmessa, Kotkan merilinnoituksen edustalla käytiin vuosina 1789 ja 1790 Itämeren suurimmat meritaistelut Ruotsin ja Venäjän välillä. Alueen hylyistä ja linnoituksista on valittu kohdekokonaisuus, jolle on luotu kohteita kokoava aluerajaus. Rajauksessa on huomioitu meritaistelualue kokonaisuudessaan ja maisemallisia seikkoja.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Fort Elisabeth; Fort Katarina; Fort Slava; Jollahylky; Lehmäsaaren luoteiskärki; Lehmäsaaren länsiranta 2; Majasaari; Patteri Katarina; Pirkköyrin patteri; Redutti Majasaari ja patteri n:o 7; St.Nikolai; Tykkisluuppi;
Nimi: Lehmäsaaren luoteiskärki
Tyyppi: alusten hylyt  hylyt (puu);
Ajoitus: historiallinen 1700-luku;

Kyseessä on mahdollisesti venäläinen kaksimastoinen tykkijolla (koko 5,3 x 13,5 m), joka upposi Ruotsinsalmen toisessa meritaistelussa vuonna 1790. Taistelu käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Tarkemmin tutkimaton hylky, jolla on runsaasti tutkimuspotentiaalia niin laivanrakennuksen kuin sen sisältämän esineistön osalta.

Kuva: Ankkuri, toinen kaatuneista mastoista, muita takilanosia ja rakenteita. Jari Hovikorpi 4.9.2014. Kuvan tekijänoikeudet omistaa Kymenlaakson liitto.  Kuva: Kylkikaaren päitä pistää esiin muiden rakenteiden seasta. Jari Hovikorpi 4.9.2014. Kuvan tekijänoikeudet omistaa Kymenlaakson liitto.  Kuva: Esineistöä ja luita hylyn keskiosassa. Jari Hovikorpi 4.9.2014. Kuvan tekijänoikeudet omistaa Kymenlaakson liitto.  Kuva: Kuva hylyn 3D-mallista, joka tehtiin Suomen merimuseossa 2020 avattua Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyä varten. Richard Eller 2019