ENONTEKIÖ
Guonjarvárrin louhokset

3.6674 ha

Guonjarvárrin louhokset ovat syntyneet kiviesineiden valmistettavan raaka-aineen louhimisesta. Louhokset kuuluvat funktionaalisesti yhteen ja niistä saatu raaka-aines on kaikissa sekä mustaa että harmaata kvartsiittia. Alueelta on myös nyt rajattujen alueiden ulkopuolelta dokumentoimattomia havaintoja materiaalin louhinnasta. Kohteita ei ole ajoitettu tarkemmin, mutta kyseessä on yksi laajimmista kivi- tai varhaismetallikautisista kiviesineiden raaka-aineen hankintapaikoista Suomessa.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Kuonjarvarri; Kuonjarvárri 2; Kuonjarvárri 3;
Nimi: Kuonjarvarri
Tyyppi: raaka-aineen hankintapaikat  louhokset;
Ajoitus: esihistoriallinen;

Puuttomalla tunturialueella sijaitseva raaka-aineen hankintapaikka muodostuu pienehköistä luonnonkivistä (korkeus 50–70 cm), joista on otettu harmaata tai mustaa kvartsiittia kiviesineiden valmistukseen. Alueelta löytyy myös näistä valmistettuja esineitä, ytimiä ja työstössä syntynyttä jätettä (iskoksia). Alueella on useita löytökeskittymiä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kohde kuuluu harvinaisiin ja laaja-alaisimpiin kivi- tai varhaismetallikauden raaka-aineen ottoalueisiin. Se on yksi korkeimmalla sijaitsevia muinaisjäännöksiä Suomessa.

Kuva: Kalottipolku. Petri Halinen 4.7.2009  Kuva: Louhos. Petri Halinen 4.7.2009  Kuva: Kvartsiittiveitsi, löytöpaikka kalottipolusta itään. Petri Halinen 4.7.2009  Kuva: Kvartsiitti-iskoksia. Petri Halinen 4.7.2009